29 sij

Kažu da vrijeme brzo i neumoljivo prolazi, ali ako ga ispunjavamo korisnim i dobrim djelima, nećemo žaliti što je prošlo. Veselit ćemo se plodovima koje smo tijekom tog vremena ubirali i radosno gledati u budućnost koja nam pruža priliku da i dalje rastemo, učimo i volimo. Četvrtina stoljeća prošla je otkako su salezijanci stigli u Žepče, prvo i jedino mjesto u kojem su prisutni na području Bosne i Hercegovine. Iako su počeci bili teški, ustrajali su u odgoju mladih, želji da im pruže najbolje od sebe i upoznaju ih s don Boscom, prijateljem mladih.

Blagdan sv. Ivana Bosca, Dan KŠC-a „Don Bosco“ Žepče, bio je odlična prilika da obilježimo tih 25 godina djelovanja salezijanaca u našem gradu. U petak, 29. siječnja, djelatnici i učenici našeg Centra proslavu Dana škole započeli su okupljanjem u školskom predvorju. Don Milan Ivančević, ravnatelj Centra, uputio je svima pozdravnu riječ, čestitao dan škole i zhavalio svima koji su na bilo koji način svojim radom sudjelovali u izgradnji don Boscove kuće u Žepču. Iskoristio je priliku i da službeno zahvali profesoru Jozi Ćuriću koji je krajem prošle školske godine otišao u mirovinu, a koji je dobar dio svog života uložio u KŠC „Don Bosco“.

Povodom obljetnice koju smo slavili, napisana je i monografija To su ti salezijanci čiji je autor novinar Brane Vrbić. On je u kratkim crtama predstavio monografiju. Nastajala je dvije godine i bilježi neke važne događaje koji su obilježili dosadašnje prisustvo salezijanaca u BiH te doživljaje samih salezijanaca i ljudi s kojima su se susretali i surađivali.

Kako je došlo do izgradnje naše škole, koji su rezultati njezina rada, kakve uspomene na nju imaju oni koji su je nekad pohađali? Odgovore na ta pitanja učenici su dobili obilazeći prostorije škole. U tim prostorijama upoznali su svoju školu iz različitih perspektiva. O svojim doživljajima iz škole pričali su im bivši učenici, a danas članovi Udruženja bivših učenika Ljiljana Spajić, Martina Zovko i Martin Markanović. Sportske uspjehe škole predstavili su profesori tjelesnog odgoja Mario Živković i Josip Klarić te trener NK „Don Bosco“ Žepče Goran Brašnić. Slavica Jukić, profesorica kemije, upoznala ih je s radom salezijanaca suradnika. Provincijal hrvatskih salezijanaca i bivši ravnatelj Centra don Tihomir Šutalo podijelio je s učenicima svoje iskustvo kao jedan od tri prva salezijanca koja su stigla u Žepče. To je isto učinio i don Mirko Barbarić, bivši ravnatelj u Općoj gimnaziji. Načelnik Mato Zovko i njegov pomoćnik Ilija Barešić objasnili su učenicima kako je i zašto izgrađena škola i koji je njezin značaj za ovaj kraj. U predvorju škole učenici su pogledali prezentaciju fotografija iz spomenute monografije koju su pripremili Brane Vrbić, Anita Pranjić, Marta Marijanović i Irena Mostarac, a u strojarskoj radionici o vremenu provedenom u ovoj školi govorio im je Perica Jukić, bivši profesor u Tehničko-obrtničkoj školi.

Proslava je završila misnim slavljem koje je predvodio don Tihomir Šutalo uz koncelebraciju ostale braće salezijanaca. U propovijedi je govorio o don Boscu kao stvarnom čovjeku koji je kroz život osjetio siromaštvo, gubitak voljenih osoba, patnju…Božju ljubav doživljavao je kao dug i topao majčin zagrljaj. Takav zagrljaj života trebamo dati svojim učenicima kako bi kroz nas osjetili kako ih Bog grli. Živi Isus poziva nas da pođemo za njim jer je on put, istina i život. Ovih minulih 25 godina upravo je takav put – put kojim smo hodali za istinom i ljubavi.

I tim putem moramo nastaviti i dalje noseći sa sobom lijepe uspomene proteklog vremena, a nadati se novima koje ćemo zajedno stvarati u ovoj školi i u našem Žepču.

Marija Kosić

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis