30 sij

Uoči Dana škole i svetkovine sv. Ivana Bosca, koju slavimo 31. siječnja, naš Centar se kroz različite aktivnosti pripremao za taj veliki blagdan.

Jedna od tih aktivnosti održavala se na satima razrednika na kojima su salezijanci predstavili don Boscov lik na drugačiji način. Trofejna dvorana bila je preuređena u prostor podijeljen na različite punktove koji predstavljaju različite dijelove don Boscova života. Jedan od punktova predstavljao je njegovo djetinjstvo koje je bilo vrlo skromno i siromašno, a imali smo i punkt akrobacija i trikova koji predstavlja Boscov veseo duh te želju za animiranjem svojih prijatelja. Svećenički i redovnički život prikazan je izgledom njegove radne sobe s mnogo knjiga koje je i sam napisao. Nezaobilazan punkt je i onaj glazbeni jer je za don Bosca vrijedilo da „oratorij bez glazbe je kao duša bez tijela“. Zid sa slikama salezijanskih svetaca s različitih kontinenata te različitih profila prikazivao je veličinu i šarolikost salezijanske obitelji.

Razgledajući postavljene punktove, učenici su se i sami mogli okušati u cirkusantskim akrobacijama i tako upoznati duh prvog salezijanskog oratorija. Kako bi se još bolje približili ovom svecu, niži razredi su na prvom satu razgovarali o njegovom životu, dok su stariji rješavali kvizove o don Boscu. Drugi sat razredništva bio je posvećen manje poznatim detaljima Boscova života. Na njima su učenici čuli neke od najpoznatijih snova te čuda koja je učinio. Na satu s maturantima naglasak je bio stavljen na Boscovo razdoblje donošenja velikih odluka, tj. ono provedeno na školovanju u Chieriju.

Kroz ta dva sata u svakom odjelu gimnazije i TOŠ-a svetost i radost, glavne značajke salezijanske karizme, predstavljene su svim učenicima.

„Kod nas se svetost sastoji u tome da uvijek budemo radosni!“ (don Bosco)

Ivona Pranjić, II. b

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis