09 stu

Zadnja od ukupno pet radionica o uzgoju i preradi ljekovitog bilja održana je 7. studenoga u prostorijama Katoličkog školskog centra Don Bosco u Žepču. Tema ove radionice bila je Primjena ljekovitog bilja u izradi prirodne kozmetike, a voditeljica je bila Slavica Jukić, dipl.ing. kemije, uz asistenciju učenika četvrtog razreda Opće gimnazije, polaznika kemijsko-biološkog izbornog područja. Sudionici radionice bili su učenici i profesori KŠC-a Don Bosco. Na radionici se moglo čuti na koje sve štetne sastojke trebamo obratiti pozornost kada koristimo konvencionalnu kozmetiku jer su oni često uzročnici kožnih oboljenja i alergijskih reakcija. Posebno je naglašena štetnost određenih vrsta konzervansa za koje je utvrđeno da su kancerogeni. Također je bilo riječi o prednostima biljnih sirovina, a posebice ljekovitog bilja koje obluje nutrijetima za zdravu kožu i kosu.

 U praktičnom dijelu izrađeni su dezodoransi, balzami te šamponi i regenerator za kosu od prirodnih sirovina s dodatkom ljekovitog bilja poput matičnjaka, lavande, kadulje, kamilice i ružmarina. Navedeno ljekovito bilje zasadili su i uzgojili učenici poljoprivredne struke. Sudionici su sa velikim zanimanjem pratili cjelokupni ponuđeni sadržaj. Prilika je ovo bila i za stjecanje cjeloživotnih znanja i iskustava koja maldima mogu pomoći u pristupu tržištu rada i pokretanju vlastitih poslovnih aktivnosti.

Ovoj radionici prethodile su još četri radionice koje su se bavile sadnjom, uzgojem i agrotehnikom ljekovitog bilja te dobivanjem eteričnog ulja. Voditelji su bili profesori Katarina Ravnjak, Andreja Babić, Nikica Grubešić i Slavica Jukić.

Provedbom projekta „Rad nas spaja“ mladima se žele se osigurati uvjeti za zajedničko druženje i usvajanje novih vještina i znanja koja će im biti korisna za njihovu budućnost. U okviru projekta održana je volonterska akcija, uspostavljen je  maleni botanički vrt – Vrta mira s ljekovitim biljem te educirani mladi o načinima prerade ljekovitog bilja u gotove prirodne proizvode. Mladi će također upoznati kulturu i tradiciju bosansko-hercegovačkih naroda kroz održavanje kulturne manifestacije „Okusi tradicije“. Ovim projektom u našoj se  okolini želi stvoriti poželjan ambijent za zajedničko druženje mladih bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, koji će im ujedno omogućiti i edukaciju i na taj način  utjecati na smanjivanje konzervativnosti i ustaljenosti mladog društva.

Projekt Rad nas spaja podržao je USAID-ovo PRO-Budućnost projekt izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekt provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS s partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Nansen dijalog centrom Mostar (NDC).

Fotografija: Marija Jukić

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis