28 lis

U utorak i srijedu, 15. i 16. listopada, maturanti Opće gimnazije bili su na svojoj terenskoj nastavi na Matinskom visu. Profesori u pratnji bili su prof. biologije Marica Jukić, prof. vjeronauka s. Mirjam Ramljak, prof. tjelesnog i zdravstvenog odgoja Josip Klarić, prof. geografije Siniša Markanović i salezijanac don Branko Bendra.

Prvi dan započeli smo molitvom u školskoj kapelici uz upoznavanje s duhovnom mišlju nastave: Odvest ću te u pustinju i tvom progovorit srcu. Pješice smo se zaputili kroz Ljubnu i Viltace prema našem odredištu uz potporu člana Gorske službe spašavanja Matea Bakule koji je i naš učenik.  Usputno smo se zaustavljali na nekoliko točaka te bilježili nadmorsku visinu, temperaturu, vegetaciju te uz pomoć karte i kompasa odredili lokaciju.

Umorni i gladni, na Visu smo zajedno objedovali roštilj nakon kojeg je uslijedila rekreacija te još jedan nastavni dio. Na putu prema kapelici sv. Barnarda saznali smo ponešto o klimatskim modifikatorima i njihovom utjecaju na biodiverzitet, o tektonici, orografskim modifikatorima reljefa te o mineralnim vodama našeg kraja.

Po svršetku predavanja u planinarskom domu i njegovoj okolini realizirali smo  zanimljivu vjeronaučnu radionicu u vidu jednosatne pustinje, odnosno samoće i osluškivanja Boga kroz prirodu. Kulminacija vjeronaučnog dijela bila je sv. misa koju je predslavio don Branko Bendra. Večer je ostala u znaku predavanja prof. Mirka Matijevića o planinarenju, zaštiti u prirodi te opasnostima divljih životinja. Naposlijetku je spavanju u kasne noćne sate prethodilo pjevanje, sviranje te radosno druženje uz razne igre. Zanimljivost je da smo proslavili i rođendan jedne naše učenice uz simpatičnu tortu od palačinki.

Drugi dan obilježen je odlaskom do kapelice i releja. S releja smo mogli vidjeli cjeloviti krajobraz Žepča i okolnih naselja, a potom smo se zaputili nazad u Žepče, nazad u sumornu svakodnevicu. Planinarski dom smo ostavili u urednom stanju kako bi i brojni drugi planinari mogli koristiti isti.

Smatramo kako je ovakav vid nastave izvan školskih klupa iznimno blagotvoran učinak na motivaciju za učenjem. Jamačno je djelotvorno pojedine stvari pokazati i u praksi te poraziti stereotipe gimnazijske nastave.

Robert Mandić i Stjepan Jozinović, IV.b

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis