07 lis

Međunarodni Eko kamp „Belli“ projekt je u organizaciji Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi. Ove godine održao se treći po redu, a trajao je od 26. do 30. rujna. U kampu su uz školu domaćina sudjelovali Katolička klasična gimnazija iz Virovitice, Srpska pravoslavna opšta gimnazija „Kantakuzina Katarina Branković“ iz Zagreba, Katolički školski centar „Petar Barbarić“ iz Travnika i Katolički školski centar „Don Bosco“ iz Žepča te su se za vikend pridružili učenici Katoličke osnovne škole iz Požege. Našu školu predstavljali su gimnazijalci Ivona Ezgeta, Martina Vidović, Robert Mandić i Ivan Babić s profesorom Kristijanom Bandićem.

Prvi dan započeo je dolaskom u Požegu i okupljanjem u prostorijama škole. Nakon okrepe profesorica Vera Ćuže-Abramović provela nas je Dijecezanskim muzejom i dijelom grada Požege. Nakon stečenog znanja o Požegi zaputili smo se u Veliku gdje nas je primio načelnik Općine Velika Vlado Boban koji je predstavio život Općine i dugoročni plan njezina razvoja. Nakon kratke šetnje Stadionom ŠRC Kamen-Ingrad, na kojemu je nekada igrao prvoligaš NK Kamen-Ingrad Velika, uputili smo se prema Domu sv. Augustina gdje smo obitavali narednih pet dana. Prvi dan zaključili smo predstavljanjem svojih škola.

Drugi dan, petak, započeo je doručkom nakon kojeg smo se autobusom uputili prema Katoličkoj klasičnoj gimnaziji Virovitica gdje nas je dočekala ravnateljica Marijana Novak-Stanić, izrazila nam dobrodošlicu i u ime škole počastila nas ručkom. U obilazak grada Virovitice vodio nas je profesor Hrvoje Drvenkar te nas upoznao s poviješću franjevačke crkve sv. Roka. Napustili smo Viroviticu i uputili se prema Daruvaru gdje smo se družili u vodenom parku Aquae Balissae. Pri povratku u Veliku zaustavili smo se u Pakracu, posjetili muzej i imali priliku iskovati vlastiti primjerak novca-banovca. Bogata večera čekala nas je u Domu sv. Augustina nakon koje smo se družili u ekumenskom duhu predvođeni vlč. Krunoslavom Siroglavićem.

Treći dan bio je predviđen za izlet na Papuk. Zajedno s rendžerima JU Parka prirode Papuk i s prof. Josipom Katićem, koji nam je pripremio zanimljive zadatke snalaženja u prirodi pomoću kompasa i karte, zaputili smo se na Papuk. Imali smo priliku posjetiti stanište ivanjskog rovaša i uhvatiti vlastiti primjerak, o kojem nas je nešto detaljnije informirala prof. biologije i kemije Martina Pospišil. Nakon zahtjevnog planinarenja opustili smo se na spravama adrenalinskog parka Duboka te se do kasno u noć  družili uz logorsku vatru, pjesmu, priču i smijeh.

Nedjeljom rano ujutro planinarili smo do izletišta Jankovac koje se nalazi u srcu Papuka. Tamo nas je dočekao prof. Miroslav Paulić zajedno s učenicom Magdalenom Černušak koja nam je održala prezentaciju pod nazivom „Klimatske promjene u Slavoniji“. Potom smo i sami u radionici izrađivali prezentacije vezane uz klimatske promjene u našem kraju. Ostatak dana iskoristili smo za druženje u prirodi na Jankovcu, a potom smo se vratili u Dom te slavili svetu misu. Posljednje druženje okončali smo u kasnim večernjim satima.

U ponedjeljak, 30. rujna, oprostili smo se s Velikom i odlazimo prema Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi gdje je održana svečana akademija posvećena Eko kampu „Belli“.  Zahvalne govore uputila je organizatorica cijeloga projekta prof. Milena Škoda, ravnatelj škole Ivica Bedeničić te biskup Antun Škvorčević. Upravo na toj akademiji imali smo priliku predstaviti svoje prezentacije na temu klimatske promjene i zahvaliti na svemu što su nam domaćini pripremili. Članovi TV sekcije Nautes napravili su kratki vremeplov kroz proteklih pet dana i kratkim filmom sačuvali lijepu uspomenu.

Iako tužni zbog rastanka, u Žepče smo se vratili s osmijehom na licu zbog stečenog znanja, lijepo provedenog vremena i novih prijateljstava.

Martina Vidović i Ivona Ezgeta

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis