13 lip

Proteklog tjedna neformalna skupina profesora iz KŠC-a “Don Bosco“ Žepče započela je s provedbom projekta „Rad nas spaja“ kroz održavanje radionice „Moj doprinos miru“. Cilj je radionice bio spojiti mlade s područja projektne mikroregije i uz njihovu pomoć uočiti društvene pojave i procese koji narušavaju mir u našoj zajednici i šire. Dio projektnih aktivnosti je i jučerašnja volonterska akcija čišćenja obale rijeke Bosne od Centra prema gradu u kojoj su sudjelovali volonteri Crvenog Križa Općine Žepče zajedno s učenicima Tehničko-obrtničke škole. Uspješno obavljena akcija čišćenja pokazatelj je da su mladi pokretači pozitivnih promjena u vlastitoj sredini te da se aktivnim zalaganjem lokalne zajednice doprinosi napretku i zbližavanju ljudi.

Provedbom projekta „Rad nas spaja“ želimo mladima osigurati uvjete za zajedničko druženje i usvajanje novih vještina i znanja koje će im bit korisne za njihovu budućnost. U okviru projekta planiramo uspostaviti mali botanički vrt s ljekovitim biljem, poučiti mlade o načinima prerade ljekovitog bilja u gotove prirodne proizvode (meleme, sapune, balzame i sl.) te upoznati kulturu i tradiciju bosansko-hercegovačkih naroda kroz održavanje kulturne manifestacije „Okusi tradicije“. Ovim projektom želimo u našoj okolini stvoriti ugodan ambijent za zajedničko druženje mladih bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, koji će im ujedno omogućiti i edukaciju. Na taj način ćemo utjecati na smanjivanje konzervativnosti i ustaljenosti mladog društva.

Projekt Rad nas spaja podržao je USAID-ov PRO-Budućnost projekt izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekt provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services (CRS) s partnerima Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Nansen dijalog centrom Mostar (NDC).

Maja Spajić

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis