18 tra

U drugoj polovici 19. st. na sjeveru Italije dogodilo se nešto posebno za Europu i svijet. Ratovi u Pijemontu i Lombardiji nisu bili ništa novo ni za Italiju, ni Europu, ni svijet. Novost je bio pokret Henrija Dunanta – Crveni križ. Ta organizacija postoji već 150 godina i nastavlja svoje sveopće humano djelovanje svugdje po svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini. U našoj općini Crveni križ također djeluje desetljećima, a već duži niz godina organizira i koordinira natjecanje u pružanju prve pomoći.

Kišne subote 13. travnja u prostorijama Osnovne škole Žepče provelo se općinsko natjecanje u pružanju prve pomoći. Zbog vremenskih (ne)prilika planirani poligoni s realističnim ozljedama i svakodnevnim situacijama (potres, prometna nezgoda, nesreća na gradilištu…)  premješteni su u školu. Prethodne pripreme i treninge održali su instruktori prve pomoći Crvenog križa Općine Žepče u svim školama. Na natjecanju su sudjelovale ekipe osnovnih (OŠ Žepče, OŠ Fra Grga Martić, OŠ Begov Han, OŠ Abdulvehab Ilhamija) i srednjih škola (SMŠ Žepče i KŠC Don Bosco). Otvorenje natjecanja naznačili su uvodni pozdravi Marka Sinanovića, predsjednika Crvenog križa Općine Žepče.

Svaka ekipa brojala je šest članova, a naš Centar predstavljali su Erika Ramljak, Sandra Ponjavić, Filip Perković, Nikša Borovac, Valentin Martić i Stjepan Jozinović uz markirante Mateu Tomas, Vjeku Batarila i Andreja Tomasa te prof. Maricu Jukić kao pratnju i suca osnovnoj školi te zamjenu za službeno odsutnog mentora ekipe prof. Josipa Klarića. Nakon četiri poligona za osnovne škole i pet poligona za srednje škole postignuti su sljedeći rezultati: u osnovnim školama prvo je mjesto zauzela Osnovna škola Fra Grga Martić Ozimica, a u srednjim školama slavili su učenici Srednje mješovite škole Žepče. Prvoplasirane ekipe  sudjelovat će na županijskoj razini natjecanja koja će se održati u Žepču 3. svibnja.

Bilo nam je zadovoljstvo sudjelovati na ovom natjecanju s iznimno plemenitom i prije svega primjenjivom svrhom. Jamačno ćemo se okoristiti stečenim znanjem na naše dobro i dobro bližnjih iako nismo postigli značajan uspjeh. Također se uzdamo u sudjelovanje i sljedećih  godina.

Pomoći bez pitanja komu! (Henri Dunant)

Stjepan Jozinović

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis