17 tra

Uskrsna duhovna obnova za sve djelatnike naše škole održala se u utorak, 16. travnja, a predvodio ju je biskup Pero Sudar.

Obnova je počela biskupovim predavanjem kojem je tema bila zahvalnost i sve što iz nje proizlazi. Napomenuo je kako ga je na tu temu, između ostalog, motivirala i činjenica da se ove godine slavi 25. obljetnica postojanja Sustava katoličkih škola za Europu u BiH, što nas izrazito obvezuje na zahvalnost. Svoje predavanje podijelio je u tri točke: što je zahvalnost, komu ili čemu dugujemo zahvalnost i vjera i zahvalnost. Zahvalnost je pozitivno stanje čovjekova duha prema onome koji mu je učinio neko dobro te spremnost da se to dobro na neki način vrati. Zahvalnost je lakše osjetiti nego izreći, a o mjeri u kojoj smo zahvalni ovisi naš rast i odnos s drugim ljudima. To dovodi i do zaključka da su sreća i zahvalnost međusobno povezani. Naime, može se činiti kako samo sretan čovjek može biti zahvalan, ali psihologija kaže kako samo zahvalan čovjek može biti sretan. Sama činjenica da nam je darovan život trebala bi nas činiti zahvalnima. Ipak, biti sretan samo jer si živ, nije lako, ali je neprocjenjivo, kao što je i neprocjenjivo zahvalno živjeti svoj mali obični život. Na koncu, zahvalnost je izraz vjere i bez zahvalnosti nije moguće vjerovati. Sveto pismo puno je poruka o zahvalnosti Bogu na daru života, na Njegovoj dobroti. Za to je najbolji primjer prispodoba o razmetnom sinu kroz koju spoznajemo kamo vodi zahvalnost, ali i koliko je razorna moć nezahvalnosti. Trebamo se zapitati koliko smo zahvalni na ljudima koji nas okružuju i preko kojih nam Bog sve daje jer je samo zahvalan čovjek uvijek u miru sa sobom i s drugim ljudima.

Nakon predavanja slijedila je ispovijed za sve koji se nisu ranije imali priliku ispovijediti, a za kraj se slavila misa koju je također predvodio biskup.

Marija Kosić

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis