21 ožu

            Kiša i sunčani osmijesi 44 učenika i 11 mentora obilježili su početak županijske razine Vjeronaučne olimpijade koje se održalo 20. ožujka 2019. u Katoličkom školskom centru „Don Bosco“ Žepče. Kao domaćinima velika nam je čast i treću godinu zaredom ugostiti natjecanje u kojem je priliku za kvalifikaciju na državnu razinu natjecanja dobilo jedanaest ekipa: šest ekipa osnovne škole i pet srednjoškolskih. Boje Osnovne škole „Fra Grga Martić“ Ozimica branile su tri ekipe sa svojim mentoricama Karolinom Perković, Slavicom Antolović Trogrlić i Božanom Markanović. Osnovnu školu „Žepče“ predstavile su dvije ekipe pod vodstvom sestara Željke Lukač i Slavice Tubak. Osnovnu školu Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ u Zenici zastupala je ekipa koju je vodila s. Hermina Rotin. Od srednjoškolskih ekipa na natjecanju su sudjelovali KŠC „Sveti Pavao“ Zenica s mentorom Antom Žigonjićem. Srednju mješovitu školu „Žepče“ predstavile su dvije ekipe uz mentore Jelku Jukić i Branka Radoša. Domaće boje branili su ekipa Tehničko-obrtničke škole s Marijanom Spajićem te ekipa Opće gimnazije sa s. Mirjam Ramljak. Ovogodišnja tema  jest Brak i obitelj u Božjem naumu.

            Susret je počeo pristizanjem svih sudionika uz toplu dobrodošlicu u salezijanski oratorij. Potom je uslijedio vrhunac svega, kako natjecanja, tako i života svakog vjernika katolika – euharistija. Svetu misu predslavio je don Milan Ivančević u školskoj kapelici, a slavlju je doprinos dao i prof. Siniša Markanović sviranjem i pjevanjem. U prigodnoj homiliji don Milan se osvrnuo na opsežnost građe ovogdišnjeg natjecanja, ali i na još veći opseg Božjeg milosrđa koje smo dužni svakodnevno zazivati za sve potrebe nas i(li) naših bližnjih.

            U ozračju korizmene pokornosti po svršetku euharistijskog slavlja svi su se zaputili u učionice na izradu testova. Svaka ekipa mogla je ukupno osvojiti 280 bodova tako što bi svaki član ekipe radio individualni test od 45 pitanja koji nosi ukupno 70 bodova. Za prolaz u završnicu, koja će se ove godine održati u Stocu, ekipa je morala imati 75% ukupnog iznosa bodova, dakle 210 bodova.

Nakon devedesetominutne izrade testova uslijedila je okrijepa sendvičima, voćem, sokovima u prostorijama oratorija. Iz vremena iščekivanja rezultata istisnuta je sva tjeskoba ugodnom atmosferom u oratoriju: društvenim igrama, stolnim tenisom, stolnim nogometom, bilijarom, druženjem, upoznavanjem.

Rezultati su objavljeni pod šiframa, a rezultate je objavila Marjana Grlić, ravnateljica Opće gimnazije KŠC-a domaćina, u funkciji predsjednika Povjerenstva za provedbu natjecanja. Jedina ekipa koja se popela dovoljno visoko na bodovnoj ljestvici te dosegnula više od zadanog postotka bila je ekipa domaćina Opće gimnazije pod mentorstvom s. Mirjam Ramljak. Ekipa je osvojila 78% ukupnog zbroja bodova i tako omogućila prolaz na državno natjecanje krajem travnja. Uslijedilo je vrijeme za žalbe prije objave konačnih rezultata te zajedničko fotografiranje. Don Milan je zahvalio svima na sudjelovanju i u ime Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije udijelio svim školama zahvalnice za sudjelovanje

Zahvaljujemo Katehetskom uredu Vrhbosanske nadbiskupije na prilici i časti organiziranja još jedne Olimpijade, Svevišnjem na daru mladosti koja raste u vjeri, našim salezijancima za gajenje ugodna ozračja te, naravno, svim mentorima i učenicima na njihovom radu. Uzdamo se kako će ovogodišnja materija za proučavanje biti dobar motiv i za življenje pravog kršćanskog sakramenta ženidbe i zasnivanja obitelji na zdravim i čvrstim temeljima u današnjem uzdrmanom svijetu sekularizma i komercijalizacije svih vrednota na kojima se prava kršćanska obitelj mora krijepiti i boriti svakim danom za korak bliže Nebu.

Ako se dobre pouke utiskuju u dušu dok je još nježna, nitko ih neće moći izbrisati kada postanu kao otisci tvrdi, upravo kao vosak. (sv. Ivan Zlatousti)

Stjepan Jozinović

fotografija:Lucija Vrbić, Ana Miškić i Antonio Hrkać

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis