30 svi

Nezamislivo je danas predstavljati  sustav obrazovanja, a ne dati mjesto odgoju. Jedna od temeljnih vrednota preventivnoga sustava na kojemu se zasniva rad Katoličkoga školskog centra Don Bosco upravo je taj nezamjenjivi sustav školstva koji njeguje jednako i obrazovanje i odgoj.

U svom radu salezijanci se nadahnjuju evanđeoskim vrijednostima kao i na djelu sv. Ivana Bosca, osnivača Salezijanske družbe. Škola želi odgojiti nastojeći pomoći svakom učeniku postići humanističku i kulturalnu izobrazbu, biti otvoren društvenim potrebama i izgraditi kršćanski zrelu i slobodnu osobnost. Tri su bitne karakteristike ove ustanove. Riječ je o školi, i to katoličkoj i salezijanskoj.

ŠKOLA: odgojna institucija koja promiče razvoj zdrave i uravnotežene osobnosti pod sljedećim vidovima: kulturološkim, osjećajnim, društvenim i duhovnim.

KATOLIČKA: vlasništvo je Katoličke Crkve kojoj je prvotna zadaća evangelizacija. Nije katolička po tome što se u njoj izučava katolički vjeronauk, nego se njezin odgojni i kulturološki projekt temelji na kršćanskim vrijednostima koje postaju unutrašnja motivacija, nadahnjuju metodologiju, određuju ciljeve.

SALEZIJANSKA: vode je salezijanci, duhovni sinovi sv. Ivana Bosca koji je za mladiće svoga vremena darovao život nastojeći ih odgojiti  kao poštene građane i dobre kršćane.

Dani otvorenih vrata našega Centra bili su 16. svibnja za Osnovnu školu Fra Grga Martić Ozimica te 25. svibnja za Osnovnu školu Žepče iz Žepča. Prigodu za razgledanje škole imali su i roditelji učenika te svi profesori i ljudi dobre volje.

Učenike su dočekali ravnatelji Opće gimnazije i Tehničko-obrtničke škole Marjana Grlić i Marinko Antunović te školski psiholozi Ivana Spajić i don Branko Bendra. Učenici i profesori podijeljeni u tri skupine s učenicima Opće gimnazije obišli su Centar.

Informatiku i mehatroniku, kao i prvog robota konstruiranog na sekciji robotike,  u vrhunski opremljenim prostorijama (kabinetima za crtanje i programiranje) predstavio je prof. Saša Grozdić i mehatroničari, predstavnici tehničkih škola te dva učenika elektroinstalatera. Mehatroničari su gostima predstavili predmetni sadržaj mehatronike te perspektive koje otvara taj poziv u suvremenome društvu. Obrtnici su prezentirali nastavni plan prakse, radionicu strojarske i elektrostruke.

U športskoj dvorani profesori tjelesnoga i zdravstvenoga odgoja Josip Klarić i Mario Živković predstavili su sve mogućnosti koje nudi najopremljenija i najsuvremnija dvorana u cijeloj regiji, sportove kojima se učenici mogu baviti (nogomet, rukomet, košarka, odbojka, stolni tenis) i uspjehe koji su ostvarili naši učenici na natjecanjima.

Agroturistički tehničari dočekali su osnovnoškolce u kabinetu biologije s prof. Hrvojem Marinčićem. Pojasnili su plan prakse agrostruke koju rade u našemu Centru u plasteniku te praksu turističke struke koju obavljaju u kuhinji SMŠ-a Žepče.

Iznimno opremljene kabinete biologije, fizike i kemije predstavili su prof. Marica i Slavica Jukić te prof. Marko Ćurić i gimnazijalci koji su spremili mnogo zanimljivih pokusa: zlatna kiša, crna mamba, slonova pasta, zelena vatra, mikroskopiranje, ‘’varanje’’ okusa te pokuse s vakuumom. Suvremena nastava navedenih predmeta uveliko pomaže učenicima za bolje razumijevanje gradiva te je odlična priprema za studij.

Školska knjižnica u ozračju i spoju glazbe, književnosti i umjetnosti, umjesto podataka o najbogatijoj knjižnici na našemu području, ovaj put ponudila je nešto drukčije. Učenici su s profesoricom Zrinkom Mandurić priredili isječak iz književnosti na njemačkome, engleskome i hrvatskome te tako pokazali da su vrsni govornici jezika, a i da nastava jezika može biti festival kreativnosti za sve učenike koji vole knjigu, glumu, pjesmu, pjevanje, sviranje.

Posljednja točka bio je oratorij, najveća vrijednost Centra za sve ljude ovoga grada. Don Branko Bendra ukazao je na bitnu ulogu oratorija i animatora u Centru kao zajednice u četiri funkcije: DOMU koji prihvaća, ŽUPI koja evangelizira, ŠKOLI koja uči za život, DVORIŠTU za prijateljski susret. Don Branko pozvao je sve koji osjećaju da mogu raditi s djecom i mladima neka se okušaju kao salezijanski animatori. Nakon prezentacije fotografija oratorijanskih i animatorskih aktivnosti svi smo skupa uživali u prijateljskom ozračju i druženju.

Ako želite odgojiti učenike sklone kritičkome promišljanju, što znači informirane, kreativne i sklone prosuđivanju, slobodne, tj. sposobne donositi svjesne i dosljedne odluke, svjesne vlastitog poslanja i odgovornosti, sposobne organizirati vlastito vrijeme i vlastiti način učenja kroz ozbiljan i ustrajan pristup radu, koji poštuju dogovor i situaciju u kojoj se nalazi druga osoba, sposobne živjeti dar vjere, izaberite Katolički školski centar Don Bosco.

Zrinka Mandurić  i Stjepan Jozinović

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis