07 velj

Dana 31. siječnja 2018. godine obilježili smo blagdan svetoga Ivana Bosca, nebeskoga zaštitnika Centra. Proslava je započela najvećim kršćanskim činom – slavljenjem sv. mise u 15:30 u crkvi sv. Ante Padovanskoga u Žepču. Misno slavlje predvodio je uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski uz koncelebraciju petnaestak svećenika. Slavlje su približili k nebu članovi školskoga zbora koji vodi profesor Siniša Markanović. U prigodnoj homiliji predslavitelj je poručio mladima da trebaju biti dobri, susretljivi, pomagati drugima oko sebe i ne trošiti se na nevažne, materijalne stvari. Danas smo svi postali robovi stvari koje su nama trebale služiti, a don Bosco nas uči da dajemo jedni drugima srce i ljubav, kao i da budemo ponizni i služimo jedni drugima. U prinosu darova (kruha, vina i vode) sudjelovali su učenici odjeveni u narodne nošnje žepačkoga kraja: Anamarija Tomić, Ana Miškić, Nikolina Mihaljević i Robert Mandić.

Nakon misnoga slavlja u atriju Katoličkog školskog centra „Don Bosco“ uslijedila je akademija. Voditeljica Anamarija Tomić najavila je program koji je pripremila prof. Zrinka Mandurić i učenici Centra. Akademija je započela izvedbom himne Centra „Stasaj generacijo“. Ravnatelj don Milan Ivančević pozdravio je nazočne i u govoru se osvrnuo na uspjehe u području sporta, prirodnih i društvenih znanosti, kao i na sva priznanja koja je Centar dobio u prethodnoj godini, posebice na međunarodnoj razini.

U drugome dijelu programa vidjeli smo šaljivi skeč “Razgovor Isusa i sv. Ante”. Stjepana Jozinovića gledali smo u ulozi Isusa. Marko Sović glumio je sv. Antu, a Nataša Šimić i Katarina Samardžija moliteljice. Glasove za skeč posudili su Nikola Spajić, Sara Jozić, Damir Ševo, Tea Pervan i Vlaho Bender.

Treći dio akademije bila je Antigona, naš prvi pokušaj rock-mjuzikla, koji je uredila i napisala profesorica Zrinka Mandurić. Djelo staro 25 stoljeća donijelo je Sofoklovu poruku na novi način prateći misao vodilju: „Al ne za mržnju, već za ljubav rodih se.“ Upravo zbog te ljubavi naša Antigona ne umire, ona snagom žene pobjeđuje Kreontovu surovost i s njim gradi most mira i ljubavi i poručuje da „ima nešto u tome kad se volimo, odmah bolji smo“.
Ismenu je igrala Tea Pervan, a Antigonu Sara Jozić, Kreonta Nikola Spajić, stražara Alen Šimić, Kreontova sina Valentin Martić, proroka Tiresiju Marko Sović, dječaka Martina Vidović, glasnika Domagoj Marinčić, a kraljicu Euridiku Katarina Samardžija. Članice zbora bile su Klara Pervan, Klaudija Vidović, Nataša Šimičić, Marija Mostarac, Ana Antunović, Lucija Jukić, Nikolina Lončar i Ivana Lončar. U rock-mjuziklu izvedeno je ukupno pet pjesama koje su odsvirali također učenici Centra Gabriela Vrbić, Sara Mrkonjić, Boris Mikulić, Matija Tomić.

Na kraju je uzoriti kardinal uručio simbolične darove ovogodišnjim umirovljenim djelatnicima KŠC-a Anti Tomiću i Franji Marijanoviću te je zbor izveo pjesmu „Poljubi zemlju“. U svome obraćanju kardinal je istaknuo kako svi imamo četiri majke: onu koja nas je rodila, onu u kojoj živimo – domovinu, majku Crkvu te Blaženu Djevicu Mariju. Potaknuo je učenike i profesore te djelatnike Centra da gaje odnos međusobne ljubavi, povjerenja, brige jer to je ono čega će se učenici najviše sjećati iz ove škole i to će nas učiniti dobrim kršćanima i poštenim građanima.
Nakon akademije uslijedio je domjenak u Omladinskome centru.

Zahvalni smo Bogu za don Bosca i za sve koji vole, cijene i ostvaruju njegov naum.

Stjepan Jozinović

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis