21 pro

Natjecanje “Lajk za naučnu ekipu” organizira se kao jedna od aktivnosti u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj” koji u BiH implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz financijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku učinkovitost Republike Srpske u suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskih ministarstava prostornog uređenja, kantonalnih ministarstava te drugim partnerima.

Ove godine su se po prvi puta na natjecanje prijavili i naši učenici  Ana Pervan, Danijela Kljajić, Matija Tomić, Marija Jukić i Nikolina Mihaljević sa svojim mentorima Markom Ćurićem i Antunom Perićem. Unatoč neiskustvu uspjeli su doći do finala koje se održalo 15. prosinca 2017. godine u Sarajevu u prostorijama UNDP-a BiH. Naučna ideja učinkovitog korištenja energije naše ekipe bila je primjena Peltierovog efekta u svrhu grijanja i klimatizacije čime se uvelike povećava energetska učinkovitost grijanog prostora u smislu da se smanjuje utrošak električne energije i potrošnje fosilnih goriva. U finalu su sudjelovale četiri ekipe srednjih škola, a prvo mjesto osvojili su učenici Franjevačke klasične gimnazije iz Visokog.

Zahvaljujemo našim vrijednim učenicima na uspješnom predstavljanju projekta. Želimo im mnogo sreće i uspjeha u budućim natjecanjima.

                                                                                                                                 Antun Perić

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis