21 stu

U rujnu ove godine s radom je započela sekcija robotike čiji je voditelj prof. Anita Radoš, a u njoj sudjeluju učenici Tehničko-obrtničke škole. Na sekciji smo pristupili izradi robota, a prvog su izradili učenici 4. m Toni Karimović, Petar Jurić, Tomislav Barbarić, Martina-Magdalena Jukić te učenice 3. m Renata Pavlović i Karla Sinanović.

S Arduinom smo se upoznali preko Arduino Uno sklopa kojeg smo programirali dok smo čekali dijelove robota. Tako smo ostvarili sljedeće vježbe: daljinski i zvučno upravljana LED lampica, paljenje preko prekidača itd. Početni paket za Arduino Uno vježbe naručen je iz Belgije.
Naš prvi projekt je Arduino programabilni robot s čijom smo izradom započeli u kolovozu ove godine. Kućište robota sastavljeno je od trodimenzionalno ispisanih dijelova koje smo izradili u našoj školi. Robot je programiran preko Arduino Nano sklopa. Ultrazvučnim senzorom može uočavati i zaobilaziti prepreke, a ugrađen je i zvučnik kojim robot pokazuje svoje „emocije“. Robot se pokreće preko četiri SG90 motora. Mehaničke dijelove robota profesorica je većinom naručivala iz Kine, a neke smo dijelove kasnije, prema potrebi, naručivali s Pika. Prilikom sastavljanja kućišta susreli smo se s problemima prouzrokovanim nepreciznošću 3D-modela i pisača. Pojedine dijelove morali smo dodatno prilagoditi stvaranjem novih utora za napajanje i USB kabel. Pri tome nam je pomogao prof. Saša Grozdić.
Za prvo prikazivanje robota programirali smo ga da pleše uz taktove pjesme „Smooth Criminal“ Michaela Jacksona.

Radujemo se programiranju našeg robota, a u pripremi je i projekt za Božićnu akademiju (Arduino Light Show). Nadamo se da ćemo se uskoro javiti i s detaljima. Zahvaljujemo našoj profesorici na pokretnanju sekcije, prve ovakvog tipa u našoj školi.

Martina-Magdalena Jukić, 4. m TOŠ

 Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis