05 stu

Prvoga dana mjeseca studenoga u našoj školi nije bilo nastave jer svake godine na taj dan slavimo blagdan Svih svetih. Slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u Kraljevstvo Božje pošto su nakon smrti njihove krsne haljine ubijeljene u krvi Jaganjčevoj. Kako ne znamo poimence sve koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila da se na ovaj dan zajednički slave svi sveti i blaženi, poznati i nepoznati. Riječ je o onom beskrajnom mnoštvu običnih ljudi, mnoštvu koje nam svjedoči da svetost ne znači nenormalnost, besprijekornost, nego znači puninu ljudskosti. Stoga su na svetost pozvani svi kršćani svih razdoblja i svih životnih okolnosti. Kao što je lijepo rekao papa u miru Benedikt XVI.: “Da bi mogli biti sveti, nije potrebno činiti izvanredne pothvate i djela niti posjedovati posebne karizme, već jednostavno služiti Kristu, slušati ga i slijediti bez obeshrabrenja u teškim trenutcima. Samo s njegovom pomoći možemo postati svetima.”

Dušni dan slavimo svake godine 2. studenoga kada se sjećamo svih svojih dragih pokojnika. Pohodi grobovima i grobljima u tom pogledu redoviti su znak pažnje i vjere. Tog dana vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetoj misi povezujući se tako svojim molitvama s njima i mole Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo gdje s oka svaka suza nestaje.

Kako bismo u školi obilježili Dušni dan, nastava se u prošli četvrtak odvijala prvih šest sati prema skraćenoj satnici. U 12 h slavila  se sveta misa koju je predvodio don Milan Ivančević za preminule članove naše školske zajednice. To su poimence pokojni profesori: Josip Galić, Pavle Grebenar i Ivan Kuzma; učenici: Ivan Antolović, Viktor Banović, Nikola Džambo, Nikola Jorgić, Anto Kljajić i Mario Markanović, ali i svi preminuli članovi obitelji naših učenika i djelatnika. Nakon mise nekoliko učenika s don Brankom posjetilo je grobove navedenih pokojnika.

Marjana Grlić

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis