10 lip

Skupina mladih profesora iz Katoličkog školskog centra “Don Bosco” u srijedu 31. svibnja u prostorima Centra provela je završnu aktivnost projekta Kamp “Learn to love” – kulturnu manifestaciju „Jednaki u različitosti“. Projekt je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji implementira Catholic Relief Services u suradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini. Potporu u provedbi projekta pružile su Općina Žepče, RAŽ i KŠC „Don Bosco“ Žepče. Glavni cilj projekta bio je povećati svijest i znanje mladih o različitim kulturama i religijama te socijalnu uključenost marginalnih skupina kroz održavanje kampa „Learn to love“.Održavanjem kulturne večeri  željeli smo istaknuti važnost uloge mladih, predstavnika vjerskih zajednica i lokalne vlasti  kao bitnih sudionika  procesa širenja pozitivnih vrijednosti i prevladavanja predrasuda.

Predstavljeni su rezultati provedenih aktivnosti i iskustva mladih sudionika o problemima koji vladaju u našem društvu.  Rezultati su pokazali da mladi smatraju da bi poznavanje iskustva pripadnika drugih naroda pomoglo da bolje razumijemo sami sebe, da je važnije kakav je netko čovjek nego kojoj religiji i nacionalnosti pripada te kako se  ljudi različitih nacionalnosti i religija trebaju međusobno družiti i učiti jedni od drugih. U okviru projekta provedena je volonterska akcija uređenja židovskog groblja u Žepču i studijsko putovanje i posjet religijskih objekata u Sarajevu. Osim židovskog groblja, kao vidljivog dokaza o njihovom životu, pronašli smo pismo dječaka Cezara Danona o ljetovanju u Žepču kod djeda Moše Musafije 30-ih godina prošlog stoljeća, što je još jedan dokaza o svjedočanstvu života i zajedništva u našem malom mjestu. Učenici Dilara Muharemović i Marko Sović pročitali su pismo dječaka Cezara dok je molitvu za mir izrecitirala Maja Zovko.  U okviru kulturne večeri  šira javnost imala je  priliku čuti pjesme religijskih zajednica, koje su oblikovale kulturu i povijest Žepča, u izvođenju prof. Siniše Markanovića i školskog zbora te gitarske pratnje prof. Ivana Spajića i učenika Matije Tomića. Posjetitelji su mogli pogledati izložbu fotografija koje su nastale tijekom provođenja projekta i fotografija Žepča u prošlosti te se podsjetiti kako je nekad  izgledao život u našem gradu.

Potporu ovoj kulturnoj manifestaciji pružili su svojom nazočnošću načelnik Općine Žepče Mato Zovko, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Žepče Izet ef. Efendić, predsjedavajući OV Muhamed Jusufović, predstavnici RAŽ-a, Biroa rada Žepče, Salezijanske zajednice, učenici, ravnatelji i profesori KŠC-a “Don Bosco”.

Maja Stojanović

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis