09 lip

Kao sudionici društveno-edukativnog kampa „Learn to love“  mi, učenici KŠC-a „Don Bosco“, dobili smo priliku posjetiti jedan od vodećih multietničkih gradova u BiH.

U posjet Sarajevu išli smo 25. svibnja, a razgledavanje smo počeli posjetom molitvenog prostora kulture i religije koja je gotovo izumrla na našim prostorima. Naš domaćin i  vodič u sinagogi gospođa Anja objasnila nam je svoje korijene, kulturu i život u današnjem vremenu. Dočarala nam je sefardske običaje prepričavajući nam dogodovštine iz svojega života.  Ugođaj u sinagogi bio je vrlo ugodan. Iz sinagoge smo se uputili ka pravoslavnom hramu u sklopu kojeg se nalazi i muzej s dragocjenim predmetima koji podsjećaju na stara vremena pravoslavne vjere. Unutrašnjost hrama rese vrijedne relikvije i ikone svetaca. Sve to je u dragocjenoj pozlati. Istu veličanstvenost koju je imao hram, imala je i pravoslavna crkva iz koje smo otišli u Begovu džamiju. Glavni imam pokazao nam je kako se istinski poštuju druge vjere. Shvatili smo kako tek susret poput našeg može pokazati pravu istinu o različitim vjerama i nacijama. Kako bismo se i mi osjećali ugodnije i prihvaćenije, imam je Gospodinu uputio molitvu za sve nas. Naše putovanje završilo je u crkvi svetog Josipa na Marijin Dvoru. Župnik Luka ispričao nam je brojne priče o prošlosti crkve među kojim je i nastanak slike na jednom od zidova crkve za vrijeme prošloga rata. Tajanstveni lik nastao je  za vrijeme  jednog od brojnih atentata na crkvu. Zahvaljujući dobrim ljudima crkva je obnovljena, a stari župnik je ponovno imao mjesto za molitvu Gospodinu gdje je mogao okupljati narod u miru.

Uz brojna nova iskustva, s puno više razumijevanja za druge i drugačije, završava naš posjet Sarajevu. Obogaćeni novim spoznajama vraćamo se svojim domovima u nadi da će naša ljubav prema drugima samo rasti i da ćemo jednog dana odrasti u ljude spremne da životnim stazama kroče bez predrasuda i da iz dubine duše vole i grle svoje, a poštuju tuđe.

Ivona Ezgeta i Tea Pervan

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis