22 svi

U srijedu 17. svibnja četrdeset mladih duša punih volje za otkrivanjem neistraženog krenulo je iz Katoličkog školskog centra „Don Bosco“ Žepče na židovsko groblje. Akcija se odvijala u okviru projekta Kamp „Learn to love“ podržanog USAID-ovim projektom PRO-Budućnost koji implementira Catholic Relief Services u suradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

Nepoznato groblje našli smo u zapuštenom stanju. Mjesta oko grobova, njih 40-ak, obrasla su divljim raslinjem, pa čak i drvećem. Kada smo se prihvatili posla uz pomoć prof. Maje Stojanović i ravnatelja TOŠ-a Marinka Antunovića, naših organizatora i voditelja, brzo smo uočili spomenike od kojih je većina sadržavala natpise na hebrejskom jeziku i pismu. Naša želja da otklonimo stari prašnjavi plašt koji je prikrivao židovsko groblje ne bi bila u postpunosti ostvarena bez 10-ak komunalnih djelatnika koji su svojom tehničkom podrškom omogućili da brže i bolje vratimo dostojanstvo posljednjem počivalištu oko 42 židova. Nekolicina nas je samo znala da su u Žepču živjeli Židovi, no na radionici održanoj 6. svibnja u našem centru saznali smo da je u Žepču sve do 1941. boravilo oko 100 Židova. Danas ih više nema, ali i dalje ostavljaju trag prisutnosti. U tu tvrdnju uvjerila nas je svijeća stara tek nekoliko dana koju je netko očito donio svojim precima na grob. Lijepo je da u Žepču, uz tri naroda koji imaju svoje sakralne objekte, židovski narod ima barem svoje groblje.

Nadamo se da groblje neće opet postati zapušteno i prepušteno zubu vremena, nego da ćemo ga mi, građani Žepča, čuvati kao biser na ogrlici kulturnih bogatstava koju Žepče s pravom nosi.

Stjepan Jozinović, I.b OG

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis