20 tra

U subotu 8. travnja 2017. godine u KŠC-u „Don Bosco“ u Žepču održalo se 24. Federalno natjecanje iz matematike učenika srednjih škola koje izvode nastavu na hrvatskom jeziku. Na natjecanju su sudjelovala 224 učenika iz 35 škola u pratnji 55 profesora. Organizator ovog natjecanja bila je Udruga matematičara “Ruđer Bošković” Mostar s predsjednikom Nikom Sušcem. Sponzori natjecanja bili su Elektroprivreda HZHB te načelnik Općine Žepče Mato Zovko.

Svečano otvaranje natjecanja započelo je u 10:00 sati u školskom atriju gdje su se svim natjecateljima obratili i tako otvorili natjecanje don Milan Ivančević, ravnatelj KŠC-a „Don Bosco“, i izaslanik Općine Ilija Barešić koji su dali par zanimljivih informacija o Općini Žepče te salezijanskom KŠC-u u Žepču, inače jedinom salezijanskom centru u BiH. Na kraju se  natjecateljima obratio i sam organizator natjecanja Niko Sušac koji je svim natjecateljima poželio sreću istaknuvši kako trebaju biti ponosni jer su upravo oni  najbolji matematičari u svojim školama. Potaknuo ih je da daju sve od sebe i dokažu zašto su tu te im zatim dao i posljednje upute o natjecanju. Potom su se učenici zaputili u učionice  u kojima su im podijeljeni zadatci. Izrada zadataka trajala je tri sata, a nakon toga svi sudionici natjecanja odvedeni su na “mali odmor“ od matematike na ručak u restoran California. U 16:30 saznali smo tko su najbolji matematičari 24. Federalnog natjecanja. Proglašenje najboljih održalo se također u školskom atriju, a nagrade je uručio organizator natjecanja. Najbolji su bili sljedeći učenici:

1. razred:

 1. mjesto Jelena Čolak – Gimnazija fra Dominika Mandića, Široki Brijeg
 2. mjesto Matija Tomić – KŠC „Don Bosco“  Žepče  (Opća gimnazija)
 3. mjesto Mak Pehar – KŠC „Sv. Franjo“ Tuzla

2. razred:

 1. mjesto Gabrijela Galić – Gimnazija fra Dominika Mandića, Široki Brijeg
 2. mjesto Tomislav Pavlović – Gimnazija fra Dominika Mandića, Široki Brijeg
 3. mjesto Toni Bašić – KŠC „Sv. Josip“ Sarajevo

3. razred:

 1. Marin Ćubela – Gimnazija fra Grge Martića, Mostar
 2. Marko Rezić – Gimnazija fra Grge Martića, Mostar
 3. Luka Bošnjaković – KŠC „Sv. Pavao“ Zenica

4. razred:

 1. Anđela Spajić – Gimnazija fra Dominika Mandića, Široki Brijeg
 2. Romana Blažević – Srednja škola Čapljina
 3. Barbara Raguž – Srednja škola Stolac.

Uručenjem nagrada natjecanje je svečano zatvoreno.

Ovom prilikom zahvalili bismo svima koju su omogućili da ovo natjecanje prođe u najboljem redu,  posebice  spremačicama, domarima, kuharicama, profesoricama matematike, učenicima četvrtih razreda s izborne nastave matematike, učenicima četvrtih razreda Fitofarmaceutske škole, profesoricama Katarini Bulajić, Maji Stojanović, Mariji Kosić, profesoru Marku Ćuriću i našem don Danijelu Vidoviću te se nadamo da ćemo imati priliku biti domaćini još ovakvih natjecanja.

Matea Juraković

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE