16 stu

U večernjim satima 22. listopada 2016. godine, mi, učenici četvrtih razreda Opće gimnazije, zajedno s profesorima Elvirom Lovrić, Markom Ćurićem i don Danijelom Vidovićem krenuli smo na svoje dugo iščekivano putovanje u Italiju. Nakon duge noćne vožnje stigli smo na naše prvo odredište – grad Veronu, više poznat kao grad ljubavi u koji je Shakespeare smjestio svoju tragediju Romeo i Julija. Tu nas je dočekao vodič gospodin Dražen Marijanović te smo polako počeli s obilaskom grada.

Prolazeći pokraj goleme Veronske arene, stigli smo do Julijine kuće i njezina slavnog balkona. Nakon priče o Juliji produžili smo do crkve Santa Maria Antica ispred koje se nalazi grobnica Scaligerija, zaustavili se na trgovima Piazza delle Erbe i Piazza dei Signori i mostu Castelvecchio. Obilazak smo završili svetom misom u veronskoj katedrali na latinskome jeziku u pratnji gregorijanskih korala. Napuštajući Veronu, gledali smo povorku Alpina koji su slavili svoj dan.

Naše sljedeće odredište bio je zabavni park Gardaland – carstvo čarolije, adrenalina i pustolovine. Tu smo proveli ostatak dana isprobavajući razne vožnje i sadržaje koji su nam bili ponuđeni. Nakon svih gardalandskih doživaljaja, jako umorni, stigli smo u prenoćište – Hotel Gardesano.

U maglovito i kišno jutro sljedećega dana krenuli smo prema Firenci. Grad renesansne umjetnosti kojim su prije nekoliko stoljeća kročili Dante, Boccaccio, Leonardo, Michelangelo… Nakon razgledavanja mosta Vecchio došli smo do glavnoga trga – Piazza della Signoria gdje se nalazi replika Michelangelova Davida, Neptunova fontana te Loggia dei Lanzi u kojoj su smještene mnoge skulpture. Dalje smo nastavili prema firentinskoj katedrali, renesansnome remek-djelu poznatome po veličanstvenoj kupoli koja nas je oduševila. Slobodnim razgledavanjem ulica Firence završili smo s njome i krenuli prema Riminiju, hotelskome gradiću s prelijepom pješčanom plažom. Ondje smo se smjestili sljedeće tri noći.

San Marino, grad država smješten nedaleko od Riminija, sljedeći je grad koji smo posjetili. Penjući se prema tvrđavi Guaita, zaustavili smo se kod bazilike sv. Marina. Pogled s tvrđave na čitav San Marino uskratila nam je gusta magla. Nakon razgledavanja uličnih trgovinica i raznih pokušaja cjenkanja s mjesnim prodavačima uputili smo se natrag u Rimini. Pri povratku smo stali u tržnome centru Le Befane.

Na red je došao Asiz. Ulaskom u staru jezgru, koja nam se jako svidjela jer je sasvim očuvana, prvo smo posjetili baziliku sv. Klare, a zatim crkvu sv. Rufina i rodnu kuću sv. Franje. U slobodno vrijeme neki od nas su se uputili na tvrđavu Maggiore s čijega se najvišeg tornja pruža pogled na čitav Asiz. Nakon svete mise u bazilici sv. Franje posjetili smo i baziliku Santa Maria degli Angeli – „Portiuncula“.

Naš posljednji dan putovanja započeo je odlaskom u Padovu gdje smo u svetištu sv. Leopolda Mandića sudjelovali na svetoj misi. Nakon toga došli smo do glavnoga trga Prato della Valle, najvećega trga u Italiji i drugoga najvećeg u Europi, kojeg okružuju mnogobrojni kipovi poznatih Padovanaca. Razgledavanjem bazilike sv. Antuna Padovanskog i šetnjom kroz grad (gdje smo na naše iznenađenje sreli mnoge Balkance) završili smo s Padovom i krenuli prema Veneciji. Do venecijanske lagune stigli smo brodicom. Prolazeći kraj Mosta uzdisaja, ispod kojega su prolazile brojne gondole, došli smo do Trga i bazilike sv. Marka. Tu nas je vodič ostavio da sami otkrivamo čari Venecije i njezinih uličica. Veneciju, fenomen grada na vodi, mnogi navodimo kao najdraže i najdojmljivije odredište.

Napuštajući Veneciju, završili smo sa svojom talijanskom avanturom i, nakon duge, uglavnom prespavane vožnje, u ranim jutarnjim satima 28. listopada stigli u Žepče.

Nikolina Jukić i Matea Juraković, IV. a

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis