17 tra

Ove školske godine Tjedan zdravlja je realiziran u razdoblju od 4. do 8. travnja. Taj nadnevak se veže uz Svjetski dan zdravlja koji se obilježava 7. travnja. Inače, u našemu Centru je to treći po redu ostvareni projekt ovoga naziva. Projekt su organizirali voditelji zdravstvenoga odgoja, a namijenjen je svim učenicima, djelatnicima te široj društvenoj zajednici. Tema ovogodišnjega Tjedna zdravlja bila je Dijabetes.

Među aktivnostima kojima smo obilježili taj Tjedan ističemo radioemisiju koju su pripremili učenici trećega i četvrtoga razreda Opće gimnazije pod vodstvom ravnateljice, Slavice Jukić i profesorice biologije, Marice Jukić.

Radionicu za učenike na temu Dijabetes i zdrave prehrane pripremila je profesorica kemije, Maja Stojanović. Radionica je bila predviđena samo za učenike drugih razreda, no zbog važnosti teme je odlučeno da se ona realizira i u ostalim razredima Opće gimnazije i Tehničko-obrtničke škole.

Treći dan je bio namijenjen zdravoj hrani. U Centru se taj dan mogla jesti samo zdrava hrana koju je pripremio profesor Bojan Antolović s učenicima 4. a odjela Tehničko-obrtničke škole (smjer agroturizam) te školskih kuharica, Danijele Ivandić i Luce Lovrić. Taj dan je školska kuhinja bila zatvorena i svi učenici i djelatnici su objedovali u školskome predvorju. Isti dan nazočni su mogli izmjeriti težinu, visinu, indeks tjelesne mase te krvni tlak. Tu aktivnost su realizirali članovi sekcije Crvenoga križa pod vodstvom profesora Josipa Klarića.

Posljednja u nizu aktivnosti je bila radionica za djelatnike koju su pripremile profesorica Maja Stojanović i psihologinja Ivana Spajić. Profesorica Maja je imala izlaganje na temu dijabetesa i zdrave prehrane te je upoznala djelatnike s rezultatima ankete koju su prethodno ispunili, a kojom su se željele utvrditi prehrambene navike ispitanika. Nakon izlaganja svi djelatnici su mogli mjeriti krvni tlak, obujam struka i bokova te razinu šećera u krvi. Susret je završen uz šalicu čaja zaslađenoga biljkom stevijom i zdravim integralnim kolačićima.

Pod vodstvom knjižničarke Darinke Klarić učenici su izradili edukativne plakate na temu Dijabetes. Oni su izloženi u predvorju škole.

S obzirom da je jedan od ključnih čimbenika u prevenciji dijabetesa, uz pravilnu prehranu, i tjelesna aktivnost, nismo mogli zaobići tu temu. Ove smo se godine opredijelili za šetnju za vrijeme sata razredne zajednice. Učenici su u pratnji razrednika taj školski sat proveli vani, šetajući. Iz toga razloga bilo im je dopušteno odjenuti tenisice i trenirke.

Nadamo se kako je i ovo bio jedan zalog za zdravlje naših učenika, djelatnika i svih ostalih do kojih su došle ove korisne i formativne informacije.

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis