02 velj

 „ Što znači pripitomiti?

    To znači stvoriti veze.“ Antoine de Saiut-Exupery

Katolički školski centar „Sv. Josip“ u Sarajevu, od 8. do 10. siječnja 2016. godine, bio je domaćin jubilarnoga XX. seminara Sustava katoličkih škola za Europu. Jesu li centri kroz ove duge godine uspjeli stvoriti veze i kako, jedno je od pitanja na koje smo mogli pronaći odgovor kroz temu „Kako smo se mijenjali“. Seminar je otvorio promicatelj katoličkoga školstva u BiH mons. dr. Pero Sudar.

Čovjek zaista treba uživati u životu i njegovim svakodnevnim radostima kao što su ljubav, prijateljstvo, miris ruže… U djetinjstvo su nas vratili osnovci, mali glumci, KŠC-a „Sv. Franjo“ Tuzla predstavom Mali princ poznatoga francuskog pisca i pilota, Antoina de Saiut Exuperya. Također, prvi dan seminara djelatnici uvijek imaju priliku promišljati o svojoj duhovnosti.

Ove je godine naš duhovnjak bio mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki. Tema njegova predavanja glasila je „Duhovni rast kao preduvjet za uspješan rad u katoličkoj školi“. U prvom dijelu svoga predavanja mons. Hranić ukazao je na novost pedagogije božićnoga otajstva i na objavu Božje milosrdne ljubavi. „Bog ljubi i miluje srcem majke. Njegovo je milosrđe kao maternica koja ovija, nosi i štiti nas kao svoju djecu.“ U drugom dijelu  predavanja pokušao je probuditi svijest svakoga djelatnika o smislu njegova rada u katoličkoj školi, svijest o važnosti i povezanosti našega obiteljskoga života i života u školi. Duhovni je nagovor završen svetom misom u crkvi Kraljice Svete Krunice koju je predvodio mons. Đuro Hranić. Iz nadbiskupove homilije mogli smo čuti zabrinutost zbog suvremenoga svijeta i čovjeka koji sve više odbija Boga. „Ljudska samodostatnost i oholost okreću leđa Bogu i drugim ljudima. No, škola ne može i ne smije pokleknuti. Upravo ona mora biti ta koja je uvijek otvorena Božjoj ljubavi, ali i svim ljudima. Ona mora biti svjedok kako se Božja ljubav ušatorila među ljudima, da se dogodio Božji prodor u našu stvarnost, u našu povijest i naš život.“

Nakon večere djelatnici su imali priliku poslušati i pogledati prezentaciju Školske knjige i Školske naklade o digitalnim udžbenicima.

Drugi dan protekao je u sjećanju na proteklih 20 godina održavanja seminara. Tom prilikom trinaest profesora, iz svih Centara, imalo je priliku sudjelovati u radu okrugloga stola na temu „Kako smo se mijenjali“. Svoj profesionalni, ali i duhovni razvoj, iz našega Centra posvjedočile su profesorice Anita Pranjić i Marjana Grlić. Nakon umnoga rada, ostatak dana protekao je u opuštenijem tonu, i to kroz  kreativne radionice i odbojkaško natjecanja. Bronca nam je umakla za dlaku! U večernjim satima smo se družili i veselili uz dobru glazbu.

Treći, ujedno i zadnji, dan seminara bio je rezerviran za već ustaljeni rad Stručnih aktiva, kao i dodjelu certifikata o stručnom usavršavanju djelatnika. Također, ovogodišnju Nagradu „P. Erich von Brandis“ Pedagoško vijeće Sustava katoličkih škola za Europu dodijelilo je Jagodi Iličić, prof. razredne nastave iz Osnovne škole KŠC „Sv. Franjo“ Tuzla. Riječima koje nam trebaju služiti kao poticaj u ovoj školskoj godini, mons. Pero Sudar zatvorio je ovaj jubilarni seminar.

Prvih dvadeset godina rada, učenja i zajedništva su iza nas. Dobre korijene smo postavili, a sad nastavljamo hrabro dalje u našem profesionalnom i duhovnom rastu!

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis