23 stu
TINKTURA OD KOPRIVE
Berba i priprema: Prije berbe koprive potrebno je obratiti pozornost na mjesto gdje ćemo brati koprivu jer ona često raste na mjestima koja nisu baš čista i samim time nisu ni preporučljiva za berbu. Najbolje ju je ubrati na nekoj livadi, u šumi ili na mjestu za koje smatramo da je netaknuta priroda.
Nakon branja koprivu treba dobro oprati i ostaviti nekoliko sati u vodi kako bi se uklonile sve moguće nečistoće. Tinkturu od koprive najbolje je praviti u proljeće ili u jesen kada biljka sadrži najviše ljekovitih tvari korisnih za organizam. Za pripremu tinkture koristimo najčešće list i stabljiku, ali i korijen.
Za jednu tinkturu potrebno je: 2 pune šalice sitno isjeckane svježe koprive i jedna litra domaće rakije (loze ili komovice). Navedenu količinu staviti u čistu staklenu bocu ili staklenku, preliti domaćom rakijom i ostaviti stajati dva tjedna uz svakodnevno mućkanje. Nakon 15 dana procijediti i čuvati na sobnoj temperaturi u tamnim bočicama.
Uporaba: 3 puta na dan, najčešće prije obroka, 10 do 15 kapi u čaši vode.
Tinktura od koprive djelotvorna je za liječenje:
- anemije i manjka željeza u organizmu
- slaboga imuniteta
- urinarnih infekcija
- viroza i prehlada
- alergijskih reakcija, a
- djeluje kao prirodni diuretik.
Cijena: 50 ml – 11,50 €
Tinkture radili: IV. a (agroturisti)
Katarina Balukčić IV-a, TOŠ