30 stu

U povodu proslave Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, 19. studenoga 2015. godine,  u suradnji s Muzejom Moslavine Kutina, u našemu je Centru Slavica Moslavac, poznata hrvatska etnologinja, predstavila dio izložbe Priča o kruhu ili dok je kruha ikakva, ne boj se glada nikakva!, a Božica Brkan, hrvatska književnica i novinarka, osnivačica, urednica i autorica nekoliko internetskih magazina…, svoju knjigu „Oblizeki“.

Nažalost, na ovu stranicu ne bi stalo sve ono što su ove dvije vrijedne žene u životu postigle i čime su naš narod zadužile. A ljubav – voditeljicu svega njihovoga rada – bilo bi pogrješno pokušati tek riječima izraziti.

Nama su se predstavile u dva termina. Prvi je bio u 11,30 za učenike i djelatnike Centra, a drugi u 17,30 za građanstvo. Uz dio izložbe koja se sastojala od tridesetak panoa s motivima sela i žetve, narodnih nošnji i žetvenih običaja, kao i hljebova kruha odabranih na kutinskoj priredbi Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, autorica, gospođa Slavica Moslavac, održala je i vrlo živo i zanimljivo predavanje o kruhu, povijesti kruha i žetvenim običajima moslavačkoga kraja. Time je pokazala mnoge dodirne točke svoga i našega kraja i običaja. Zatim je gospođa Božica Brkan ukratko predstavila svoju knjigu „Oblizeki“. Knjiga je svojevrsno jezično i kulturno blago, sadrži zavičajne recepte izuzetne kulturno-povijesne i etnografske vrijednosti. Iako je naslov knjige većini bio nerazumljiv, brzo je ipak prihvaćen i danima u školskim prostorijama ponavljan. Program je završio izvedbom žetvenoga moslavačkoga kola Žela sam žito i pšenicu koje je s nekolicinom naših učenika, prigodno odjevenih u narodnu nošnju žepačkoga kraja, pripremila i izvela gospođa Moslavac. Učenici su nastavili druženje za stolom koji su sami prostrli. Naše su gošće spremno prihvatile napraviti reprizu programa i u poslijepodnevnim satima za građanstvo iako je pred njima bio dalek put. Da, nikakva fizička udaljenost ni vremenski uvjeti nisu ih pokolebali prihvatiti poziv i doći među nas kako bi u nama barem djelomice probudile možda već tvrdo zaspalu ljubav prema korijenima iz kojih smo jednom niknuli. Na tome im zahvaljujemo.

Toga smo dana imali izmijenjenu školsku satnicu. Umjesto prvoga sata sudjelovali smo u slavlju svete mise zahvalnice koju je predvodio don Marinko Ivanković. U prigodnoj propovijedi potaknuo nas je na zahvalnost Bogu za sve primljene darove. Zatim su održana sljedeća tri školska sata, do vremena početka izložbe.