23 lis

Poljoprivredni tehničari, III. a fitofarmaceuta i II. a agroturista, bili su na dvodnevnom stručnom studijskom putovanju u Zagrebu.

Prvi dan, 17. listopada 2019. god., posjetili smo Agronomsku školu Zagreb, najveću poljoprivrednu školu u Republici Hrvatskoj.  Upoznali smo njihov način učenja temeljen na radu, plasiranju proizvoda na tržište i investiranjem u nove pogone. Unatoč lošoj slici i predodžbi o bavljenju poljoprivredom i proizvodnjom hrane, svake godine oni  imaju sve više zainteresiranih učenika. U ovoj školi učenici stječu potrebna znanja za život dostojan čovjeka  u suradnji sa sektorom gospodarstva i znanosti. Kroz projekte  Ministarstva poljoprivrede škola je opremila laboratorij za mikropropagaciju kako bi učenici inovacijama stekli nove kompetencije u proizvodnji sadnog materijala „in vitro“ metodom. Metoda mikropropagacije podrazumijeva laboratorijski uzgoj stanica, tkiva, organa i kompletnih organizama na hranidbenim podlogama i u sterilnim uvjetima. Posjet smo završili družeći se s domaćinima u školskom vrtu koji je proglašen najljepšim srednjoškolskim vrtom u Republici Hrvatskoj.

Taj isti dan posjetili smo i crkvu Sveta Mati Slobode na Jarunu, katoličko marijansko svetište. Salezijanci su nas upoznali s njenom poviješću – imena 15 840 poginulih branitelja u Domovinskom ratu u RH i BiH zapisana su u Svetištu, a naš pedagog don Ivan Širić predvodio je svetu misu.

Drugi dan, 18. listopada 2019. god., započeli smo posjetom Botaničkom vrtu u Zagrebu. To je mjesto gdje se uzgajaju biljke iz različitih krajeva svijeta, više od 5000 vrsta.  Svako proljeće od kraja 19. stoljeća ovaj vrt otvara svoja vrata posjetiteljima. Prostire se na oko 4,7 hektara površine. Najveći dio vrta čini perivoj – arboretum, napravljen u stilu engleskog perivoja. Impresionirao nas je  posjet Botaničkom vrtu jer smo došli u doticaj sa zaštićenom prirodom, vidjeli smo posebne biljke koje nisu s naših prostora, a malo smo i predahnuli od svakodnevnog života.

Šetajući,  upoznali  smo jesenske čari glavnoga grada Republike Hrvatske, a zatim se uputili u park Maksimir. U 18. stoljeću, kada je otvoren, bio je prvo javno šetalište jugoistočne Europe. Od 1925. tu je smješten i Zoološki vrt. I njega smo posjetili. Uživali smo promatrajući taj egzotični svijet životinja.

Više opušteni nego umorni, na kraju dana vratili smo se u svoje Žepče.

                                                                                                           Nikolina Tadić,  II. a (TO)

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis