19 stu

U Mjesecu hrvatske knjige obilježavanja privodimo kraju. Slučajno ili ne, taj mjesec svake godine započinje prvim spomenom imena našega grada. Mjesec je to u kojemu smo živjeli i disali za hrvatsku pisanu riječ.

Započeli smo ga 13. listopada Izložbom dječjih knjiga tiskanih u razdoblju od 1864. do 1990. godine profesora Franje Marića. Izložba broji 180 knjiga za djecu koje su dio kolekcije od 650 vrijednih i rijetkih knjiga koje je Žepčak sa zagrebačkom adresom darovao Centru, a 180 naslova odabrala književnica Julijana Matanović.

https://www.nedjelja.ba/hr/kultura/vijesti/zepce-izlozba-djecjih-knjiga-tiskanih-u-razdoblju-od-1864-do-1990/7189

Djeca vrtićkih skupina iz Dječjeg vrtića don Ivica Čondrić, učenici drugih i trećih razreda Osnovne škole Žepče posjetili su Izložbu, sudjelovali u programu  koji je osmislila i realizirala profesorica Tanja Slišković na temu Sunce djever i Neva Nevičica Ivane Brlić Mažuranić, interpretaciju bajke i igre za djecu.

Na Međunarodni dan školskih knjižnica 29. listopada, učenici III.a Opće gimnazije i profesorica Zrinka Mandurić organizirali su radionicu Vrijeme je da se napokon događa Čovjek. Cilj je bio poučiti učenike o važnosti Mjeseca hrvatske knjige, upoznati s prostorom knjižnice i Međunarodnim danom školskih knjižnica, poučiti novim tehnikama učenja (radionica, oluja mozgova i T tablica) te upoznati književni rad nepoznatih autora iz hrvatske književnosti, točnije onih koji se ne nalaze u sadržaju Čitanke.

Petak, 9. studenoga, započeli smo radionicom za 6. razrede Osnovne škole Žepče. S njihovom nastavnicom Katarinom Galić održali smo kombinirani nastavni sat u kojemu su učenici 6. a i b pripremili dio sata vezan za životopis Ivane Brlić Mažuranić i slavensku mitologiju, a učenici 3. b Opće gimnazije interpretirali s njima bajku Bratac Jaglenac i sestra Rutvica koristeći nastavne listiće i rad u skupini.

Knjižničarka Maja Spajić održala je uvodno predavanje u svim ovim zbivanjima. Svim sudionicima simbolično je uručena besplatna članska iskaznica.

Mjesec smo okončali, kako to i priliči, vrhunskim kulturnim zbivanjem u suradnji s Hrvatskom kulturnom zajednicom Troplet. Predstavili smo Zbornik učeničkih radova Dubine srca ljudskoga.

Prvo mjesto u kategoriji osnovnoškolaca osvojila je Sanja Đerek, učenica VII. razreda Osnovne škole Franice Dall’era, Vir- Posušje. Drugo mjesto osvojio  je rad Nikole Milinkovića, učenika VIII. razreda Osnovne škole Vladimira Pavlovića iz Čapljine, a treće Ivana Filipovića, učenika IV. razreda Osnovne škole Fra Mije Čuića iz Bukovice. U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojio je Stjepan Jozinović, učenik II. razreda Opće gimnazije KŠC-a Don Bosco. Drugo mjesto po ocjeni prosudbenog povjerenstva pripalo je Loreni Vidaček, učenici Srednje strojarske škole Fausta Vrančića iz Mostara, a treće je zauzela Sara Petrović, učenica IV. razreda Srednje škole Uskoplje.

Član Upravnog odbora HKZ-a Troplet Viktor Zubac u kratkim je crtama predstavio ovu udrugu sa središtem u Mostaru. Njezino poslanje može se sažeti u riječi vjera, baština i identitet. Posebno je naglasio da mu je iznimno drago da se dio ovogodišnjih Tropletovih dana održava i u Žepču. Zahvalio je domaćinima na iznimnom gostoprimstvu te je dodijelio Krašove darove nagrađenim učenicima, pohvalnice i novčane nagrade za prva tri mjesta.

U programu, koji je scenaristički potpisala profesorica hrvatskog jezika Opće gimnazije KŠC-a Don Bosco Zrinka Mandurić, mentorica prvonagrađenog učenika u kategoriji srednjih škola Stjepana Jozinovića, sudjelovali su učenik Opće gimnazije Matija Tomić na gitari, zbor KŠC-a Don Bosco i profesor Siniša Markanović, profesorica Tanja Slišković, Mara Filipović i folklorna skupina Centra koja je privukla posebnu pozornost izvedbom izvorne pjesme žepačkog kraja uz „okretanje tepsije“.

Na kraju ove književne večeri za sve goste i sudionike organiziran je prigodni domjenak, a svi nazočni mogli su dobiti primjerak Zbornika Dubine srca ljudskoga.

https://www.nedjelja.ba/hr/kultura/vijesti/tropletova-svecanost-u-znaku-nagrada-ucenicima/7568

Bio je to dio Tropletovih dana kulture koji započinju pohodom na Bobovac, 25. listopada na dan smrti Katarine Kosače, a završavaju odavanjem počasti žrtvama Vukovara, 18 . studenoga.

Mjesec hrvatske knjige je završio, ali se nadamo da je ljubav prema knjizi tek započela svoju cjeloživotnu avanturu u dušama onih koji su na trenutak udahnuli dašak vjetra pisane riječi.

Zrinka Mandurić

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE , OVDJE i OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis