12 pro

Zbor Dominiks  KŠC-a ”Don Bosco” Žepče pod ravnanjem profesora Siniše Markanovića  od 24. do 26. studenog  boravio je u Beogradu. Povod tomu bio je poziv don Aleksandra Kovačevića, kancelara Beogradske nadbiskupije i župnika Župe Krista Kralja u Beogradu. Osim voditelja zbor su pratili i don Milan Ivančević, ravnatelj KŠC-a ”Don Bosco” Žepče i profesorica Maja Stojanović.

Zbor je sudjelovao  u trodnevnim slavljima povodom proslave Krista Kralja.  Osim sudjelovanja na svetoj misi zbor Dominiks održao je i svoj samostalni koncert na kojem je izveo različit opus kompozicija, od gregorijanskog korala do suvremenih duhovnih i svjetovnih skladbi. Svaka skladba nosila je i određenu poruku, bila ona duhovna ili svjetovna. Jedna im je posebno prirasla srcu – ”Poljubi zemlju” od Miše Kovača u kojoj se većina i pronašla.  Imali smo priliku vidjeti Beograd noću te u tom ambijentu prošetati i njegovim ulicama. Sutradan nakon doručka posjetili smo samostan i crkvu svetog Ante Padovanskog, koja pripada  franjevcima provincije Bosna Srebrna. Crkva je izgrađena po nacrtima poznatog slovenskog arhitekta Jožeta Plečnika, kojeg je tadašnji župnik Grgić pozvao na prijedlog kipara Ivana Meštrovića. Cijelu priču o gradnji i simbolici objasnio nam je župnik fra Ilija Alandžak. Poznata je još i po kosom tornju s kojeg možemo vidjeti veličanstveni pogled na Beograd. Zatim smo se uputili prema  zoološkom vrtu u kojem trenutno živi 211 životinjskih vrsta. Nakon posjete zoološkom vrtu otišli smo na Kalemegdan, značajan kulturno-povijesni spomenik koji dominira nad ušćem rijeke Save u Dunav. Poslije šetnje gradom otišli smo na misno bdjenje, uočnicu.

Sutradan smo išli posjetiti hram sv. Save i kriptu sv. Kneza Lazara. Kroz cijelu priču gradnje hrama i kripte proveo nas je gospodin Miloš.  Nakon obilaska otišli smo u centar ” Ušće” te se nakon toga uputili kući.

Ana Marija Vrbić

 Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis