19 stu

Učenici Tehničko-obrtničke škole svake školske godine odlaze na stručna studijska putovanja kojima usustavljuju stečena teorijska znanja. Tako smo i mi, IVa – poljoprivredni tehničari i IVm – tehničari za mehatroniku, u četvrtak i petak, 10. i 11. studenog 2016. godine, zajedno sa svojim razrednicama, boravili u Osijeku. Zadatak nam je bio posjetiti Prehrambeno-tehnološki i Elektro-tehnički fakultet Sveučilišta u Osijeku.

Prvi domaćin bio nam je bivši učenik KŠC-a, a sada sveučilišni profesor Antun Jozinović. Zajedno s dekanom Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i svojim radnim kolegama Antun nas je upoznao s radom fakulteta, kolegijima i uvjetima upisa, a zatim smo uz stručnu pratnju razgledali i laboratorije. Antun nas je odveo i u OSJEČKU PIVOVARU. Osim što smo razgledali i upoznali se s cijelim procesom proizvodnje piva, domaćini su nas počastili zakuskom uz koju smo mogli kušati sve njihove proizvode. Nakon obilaska užeg središta Osijeka i slobodne šetnje ovim prekrasnim gradom, dan smo završili u Cinestaru Osijek. Film nas je opustio i oduševio. Prenoćili smo kod salezijanaca u Belom Manastiru.

I drugi naš domaćin također je bio učenik KŠC-a, a sada profesor Elektro-tehničkog fakulteta u Osijeku Danijel Topić. Nakon kratkog i zanimljivog prezentiranja rada fakulteta podijelili smo se po skupinama u tri radionice. Bilo je jako domišljato, zanimljivo i poučno. Tko bi rekao da fizika ili neki stručni predmet mogu biti tako zabavni!

Zatim smo se nastavili kulturno i obrazovno uzdizati te se podrobnije upoznasmo s poviješću Osijeka i Slavonije. Posjetili smo Muzej Slavonije i Arheološki muzej. Šteta što i mi svoj rodni kraj ne možemo i na taj način predstaviti.

Da bismo do kraja osjetili studentski život u Osijeku, razrednice su nas odvele i na ručak u studentsku menzu. Pa i nije tako loše biti student!

Zadnja postaja, prije povratka u Žepče, bila je bioplinska elektrana ORLOVNJAK koja je u vlasništvu firme ŽITO d.o.o. Zanimljivo kako se i biootpad može dobro iskoristiti i pri tome zaraditi. Jako domišljato. Nadamo se kako će i našim zemljacima nešto takvo pasti na pamet.

Ovo putovanje ispunilo je sva naša očekivanja. Preporučamo svima da odu u Osijek i upoznaju njegove prirodne ljepote i ugodne ljude koji su se pokazali kao izvrsni domaćini.

Maturanti TOŠ-a

Za pregled cijele obavijesti kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis