04 ožu

Učenici trećih razreda naše škole izrazili su želju za posjetom Vukovaru. Pozitivno iznenađeni njihovom inicijativom i zanimanjem za nacionalnu povijest i razumijevanje događaja koji su prije 30-ak godina promijenili živote mnogih ljudi, ali i svjesni činjenice da su za to putovanje bili uskraćeni zbog koronavirusa, rado smo prihvatili njihov prijedlog i organizirali posjet.

Grad Heroj posjetili smo 29. veljače, a obilazak smo započeli dolaskom u Memorijalni centar Domovinskog rata. Tu smo iz prve ruke mogli čuti kako je počela i kako se odvijala Bitka za Vukovar jer nam je vodič i sam bio sudionik rata. Mnogo smo saznali u kratkom predavanju koje nam je održao, a zatim smo razgledali eksponate koje čine odjeća, oružje, ratna vozila, fotografije, pisma… Posebno  zanimljivo pokazalo se razgledanje jednog ratnog zrakoplova i tenkova. Odatle smo otišli u Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti koji je napravljen u obliku čvrsto stisnute šake koja je simbol snage kojom se Vukovar branio od agresije. U središtu Doma je ponor s kupolom uništenog tenka bivše JNA, a uokolo su ispisana imena poginulih pripadnika 204. vukovarske brigade. Slijedio je posjet Vukovarskoj bolnici, koja je bombardirana tijekom Domovinskog rata, a danas je jedan od najpoznatijih simbola stradanja Vukovara i njegovih stanovnika. Pogledali smo kratki videouradak i stalnu muzejsku izložbu Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991. Iz bolnice smo otišli na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, koje je najveća masovna grobnica u Europi nakon Drugog svjetskog rata, a nakon toga posjetili smo Spomen dom Ovčara na mjestu kojeg se nalazio hangar koji je poslužio kao logor za nesrpsko stanovništvo. Tu je dovezeno više od 260 hrvatskih branitelja i civila. Oni koji su preživjeli mučenja u logoru istog su dana odvezeni na lokaciju u blizini hangara i pogubljeni. Nakon završetka obilaska ručali smo, a zatim smo prije polaska kući slobodno vrijeme iskoristili za šetnju i razgledanje ovog lijepog gradića na istoku Hrvatske.

Iz Vukovara smo se vratili puni dojmova, a iako smo puno čuli o ratu, jednu poruku posebno smo zapamtili: Čuvajte mir jer kakav god on bio, bolji je od rata!

Marija Kosić

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis