03 pro

Koliko nas iskreno može reći da mu pisana riječ nije strana(c)? Kad smo zadnji put uzeli knjigu u ruke ili vidjeli nekoga da to čini?! Kada smo se zadnji put prepustili mašti da nas odnese u nepoznato?! Nesiguran je to teren…Čitati više nije moderno.

Fondacija Friedrich-Ebert-Stiftung provela je 2018./2019. godine Studiju o mladima u Bosni i Hercegovini kojom je bilo obuhvaćeno tisuću mladih osoba između 15 i 27 godina starosti. Četrdeset i pet posto ispitanika su bili mladi ljudi iz seoskih sredina, a pedest pet posto iz gradova. Rezultati su poražavajući – osamnaest posto mladih (skoro petina) nikada nije pročitala nijednu knjigu. Dok neki knjižnicu smatraju rajem i odmorom za dušu, drugi ju izgleda vješto zaobilaze jer misle kako nemaju pametnijeg posla. Ne znaju koje su sve prednosti čitanja knjiga i kako nam čitanje pomaže u životu. Čitajući bolje pamtimo i lakše zadržavamo informacije koje smo pročitali ili čuli. Čitajući svakoga dana vježbamo svoju koncentraciju jer moramo biti fokusirani na ono što čitamo. Čitajući knjige često se isključujemo iz vanjskog svijeta koji nas previše opterećuje pa se na taj način rješavamo nepotrebnog stresa u životu.

Nije Mark Twain bez razloga rekao da idealan život čine dobri prijatelji, dobre knjige i čista savjest. Bez sumnje, knjiga ti može postati najbolji prijatelj koji ti čiste savjesti nudi ruku i u najtežim trenutcima. A kako približiti pisanu riječ svima, pogotovo onima koji ne vide ljepotu u čitanju knjiga?! Aktiv hrvatskog jezika pokušao je kroz razne aktivnosti tijekom Mjeseca hrvatske knjige (od 15. listopada do 15. studenoga 2023. god.) doskočiti i ovomu problemu. Možda je to bila samo jedna mala kapljica u velikomu moru, no čiste savjesti pružamo ruku prijateljstva.

27. listopada 2023. god. obilježili smo Dan školskih knjižnica. Akcijom Knjigu vrati, ništa ne plati! omogućen je oprost zakasnina, besplatan upis i obnova članstva u školskoj knjižnici. 27. listopada 2023. god. započela je s radom školska sekcija Klub čitatelja. Na drugom susretu 15. studenoga 2023. god. članovi sekcije razgovarali su o Šenoinoj Branki. Koliko je ona doprinjela razvoju hrvatskog jezika te koliko je bila predana učiteljskom pozivu koji je odabrala? Zaključak – dvojba – možemo li i mi pojedinci doprinjeti zajednici u kojoj živimo?! Naredni susret je zakazan za 15. prosinca 2023. god., a tema je Zagorka.

Svake srijede u tjednu od 14 sati aktivna je i sekcija Artdecor koja se skrbi o oglasnim pločama u školi. 30. listopada 2023.god. odrađena je terenska nastava u Travnik. Učenici su posjetili rodnu kuću, Spomen-muzej, našeg književnika i nobelovca Ive Andrića. Rodna kuća – muzej se sastoji od prikaza sobe u kojoj se rodio pisac, sobe posvećene romanu „Travnička kronika“, fototeke s fotografijama koje svjedoče svečanosti dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću te biblioteke s umjetničkom zbirkom. Učenici su vidjeli gdje se rodio i kako je živio jedan od najutjecajnijih pisaca Bosne i Hercegovine. Naučili su puno o njegovom životu i djelu, a imali su i priliku kupiti neke od njegovih najuspješnijih dijela. Od 9. do 13. studenoga 2023. god. održane su radionice – Knjiga koju pamtim.

Profesorice hrvatskog jezika posvetile su jedan školski sat prevođenju i prevoditeljskoj djelatnosti. Učenici su čitali ulomake iz njima omiljene knjige koja je prevedena na hrvatski jezik. Učenici 4.a i 4.me odjela Tehničko-obrtničke škole ukrasili su hol škole svojim plakatima kojima smo obilježili 150. obljetnicu rođenja prve hrvatske novinarke i spisateljice. Marija Jurić Zagorka ostavila je neizbrisiv trag u hrvatskoj književnosti. Tijekom svog teškog života hrabro se borila za prava žena u svijetu novinarstva i književnosti. Njezina djela ju čine jednom od najistaknutijih figura hrvatske kulture – postala je simbol hrabrosti i nadanja. Recenzije pročitanih djela Marije Jurić Zagorke napisale su i objavile učenice Iva Franjić 4.me (Kći Lotršćaka) i Mihaela Topić 4.a (Jadranka).

13. i 14. studenoga 2023. god. posvetili smo vrijeme prvoj prevedenoj knjizi, prvoj tiskanoj knjizi, najprevođenijoj i najprodavanijoj knjizi svih vremena, Bibliji. Školska knjižničarka pripremila je prezentaciju o Bibliji koja se mogla pogledati za vrijeme velikog odmora. U knjižnici su bili izloženi i razni primjeri Biblije – od Ilustrirane Biblije za djecu do Jeruzalemske Biblije i raznih biblijskih priručnika i rječnika. Riječ Božja uvijek iznova nadahnjuje i fascinira.

Napoleon je davno usporedio pisanu riječ s najvećim svjetskim silama. Bio je svjestan da su riječi često ubojitije nego naoružanje. One imaju moć zaustaviti vrijeme. Sposobne su osobu vratiti u prošlost, ali i usmjeriti u budućnost. U knjigama su skriveni najmudriji učitelji. Toga su, nasreću, svjesne učenice četvrtog razreda gimnazije koje su i ove godine osvojile prva mjesta na općinskom literarnom natjecanju. Agata Perković po drugi put je zaredom osvojila prvu nagradu, a Marijela Mandura drugu nagradu. Iskrene čestitke! I ne znamo koliko smo sretni jer su oko nas osobe pune ideja i inspiracije koje to znaju prenjeti na papir. Upravo čitanje stvara takve ljude. Čitanje je korisno, zdravo i opuštajuće, a toga nam danas sve više treba. I zato, uzmite knjigu s police, sprijateljite se s njom i dugo razgovarajte u tišini!

Završit ćemo ovo izvješće riječima čileanskog nobelovca Pabla Nerude: „Lagano umire onaj koji ne putuje, onaj koji ne čita, onaj koji ne sluša glazbu, onaj koji ne nalazi zadovoljstvo u sebi. Lagano umire onaj koji uništava vlastitu ljubav, onaj koji ne prihvaća pomoć. Lagano umire onaj koji se pretvara u roba navika, postavljajući si svaki dan ista ograničenja, onaj koji ne mijenja rutinu, onaj koji se ne usuđuje odjenuti u novu boju, onaj koji ne priča s ljudima koje ne poznaje. Živi danas, učini danas, riskiraj danas! Ne dozvoli lagano umiranje! Ne zaboravi biti sretan!“


Anita Pranjić, prof.

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Mjesec hrvatske knjige 2023.

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis