31 lis

Svake školske godine, nama djelatnicima, pruža se mogućnost duhovnog rasta i novih duhovnih vidika. Tako smo započeli novi duhovni hod i već smo prvi korak napravili 26. listopada 2023. Prvo razmatranje bilo je iz Markova evanđelja (3, 14): „I ustanovi dvanaestoricu da budu s njime i da ih šalje propovijedati.“ Učitelj zove koje sam htjede i Oni pođoše… Dalje kroz Markovo evanđelje (1, 16-20) razmatramo poziv prva četiri učenika: „…gdje ribare na moru, bijahu ribari. I reče im Isus: Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi. Oni odmah ostaviše mreže i pođoše za njim.“ Isus dolazi i približava se običnim ljudima. On ne traži ugledne građane, On traži „obične“ svakodnevne građane s današnjim brigama, manama, problemima… On želi takve učenike. Koliko nas može i hoće ostaviti „svoje mreže“ i poći za Njim? Isus se približava svakom čovjeku tamo gdje god on jest. Bez obzira na to gdje smo i tko smo, bez obzira na to u kakvoj smo životnoj situaciji jer mi smo za njega voljeno dijete Božje. Isus poziva ovdje i sada: Slijedite me!

Nakon razmatranja pristupili smo klanjanju pred Presvetim. U tišini smo tražili mir duše razmišljajući o današnjem Markovom evanđelju. Nakon klanjanja pred Presvetim podijelili smo svoja iskustva i razmatranja. Ni smijeha nije nedostajalo. To je samo bio uvod za ispovijed i svetu misu. Duhovni hod i svetu misu predvodio je don Ivan Širić uz suslavlje braće salezijanaca. Pozvani smo susresti se i pozvati svoje učenike kao što je i Isus činio. Pozvani smo u ovom moru života, kao dobri ribari, napuniti svoje mreže dobrim djelima, mirom, radošću, milosrđem…Pozvani smo hodati uz naše današnje „Galilejsko more“ i tražiti one „obične ljude“ i zajedno s njima odazvati se pozivu i krenuti na Njegov Put. 

Vrijeme je brzo prošlo, tri i pol sata prođoše u trenu, i kao da nam nije dosta pa smo ostali još na razgovoru, soku, prepričavanju današnjih iskustava…

Danas sve ima neku simboliku: poziv, odgovor, Put, broj dvanaest,…sve to postavlja mnoga pitanja i otvorene odgovore do sljedećeg susreta.

Tanja Slišković, prof.

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis