28 lip

U srijedu, 21. lipnja, objavljeni su rezultati petog po redu Javnog poziva za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu.

Natječaj je bio otvoren za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj i učenike srednjih škola u Bosni i Hercegovini koji se školuju po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, a objavilo ga je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Za vrijeme trajanja natječaja, od 14. veljače do 16. ožujka, zaprimljeno je ukupno 137 priča. Sve pristigle priče pročitalo je i vrjednovalo Povjerenstvo za vrjednovanje, imenovano Odlukom ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda. Kriteriji vrednovanja uključivali su jezično-stilske vrijednosti, estetske vrijednosti, uspješnost interpretacije teme te autentičnost prijavljenog rada. Pristigle priče prošle su četiri kruga čitanja i vrjednovanja, a u zadnji krug ušlo je 28 priča učenika iz Republike Hrvatske s najviše postignutih bodova u prethodnim krugovima i sve priče učenika iz Bosne i Hercegovine.

Naš učenik Petar Antolović iz I. a razreda Gimnazije osvojio je II. nagradu dok su pisano pohvaljeni i radovi učenica Gimnazije: Mariele Zovko (I. a) , Jane Vidović (I. b), Natalije Pavlović i Agate Perković (III. a) i Mariele Mandure (III. b).

Napominjemo kako je ove godine poziv prvi puta otvoren i za učenike iz Bosne i Hercegovine koji se školuju po Nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.Naši su učenici još jednom pokazali kako spisateljstvo i dalje živi među mladima. Kratke priče koje su potekle iz njihova pera zrcale povijesne trenutke i daju im život u književnoj stvarnosti.

Od srca čestitamo svim našim učenicima i profesorici Žaklini Vrbić koja je mentorski pratila radove pohvaljenih učenica i radosno iščekujemo nove priče naših mladih spisatelja.

Anamarija Matijević

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis