08 svi

U četvrtak,  4. svibnja .2023. godine u Vanjsko-trgovinskoj komori Bosne i Hercegovine  u Sarajevu održana je svečana ceremonija povodom proglašenja odabranih konzorcija u okviru projekta Regionalni Challenge Fund. RCF je financijski mehanizam osmišljen u cilju poboljšanja zaposlenja mladih i povećanja  konkurentnosti  poduzeća na Zapadnom Balkanu – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.  Nezaposlenost mladih  u kombinaciji s nedostatkom kvalificirane radne snage u poduzećima karakterizira ekonomsku situaciju na Zapadnom Balkanu. Stoga je cilj Fonda povećati zaposlenost učenika kroz uspostavu kontinuirane suradnje institucija za obrazovanje i privatnog sektora. Fond je utemeljen zahvaljujući sredstvima Njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj i Vlade Švicarske. Sredstva su povjerena Njemačkoj razvojnoj banci (KfW), a projekt realizira Komorski investicijski forum Zapadnog Balkana 6 (WB6-CIF) koji je  zajednička inicijativa privrednih komora iz regije.

Drugi poziv RCF-a privukao je ukupno 123 Izjave o zainteresiranosti iz zemalja Zapadnog Balkana 6, od čega je 26 prijava pristiglo iz Bosne i Hercegovine. Odluka Komisije za selekciju rezultirala je odabirom tri najuspješnija projekta iz naše zemlje.  Potporu u ukupnom iznosu od 1, 012 milijuna eura bespovratnih sredstava dobili su konzorciji koje predvode KŠC „Don Bosco“ Žepče Tehničko-obrtnička škola Žepče, JU Tehnička Škola – Banja Luka te Javna ustanova Centar srednjih škola “Petar Kočić” Srbac.
Pomoću ovog projekta u našem Centru unaprijedit ćemo izvođenje nastave, osobito praktičnog dijela za obrazovne programe tehničar za mehatorniku i CNC programer -računalni tehničar. Ulaganjem u opremu i dodatnu edukaciju profesora i učenika kroz suradnju s privatnim sektorom cilj nam je učenike učiniti što spremnijim za  zahtjevno tržište rada.

Na okupljanju je prikazan i kratki film o dobitnicima: 

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Svečana ceremonija | RCF | 2023.

Maja Spajić

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis