10 tra

Maturanti Centra su dočekali, nakon niza godina, svoju maturalnu ekskurziju. Uz pratnju svojih profesora i turističkog vodiča zaputili smo se put Budimpešte, Beča i Bratislave. Naše je putovanje započelo 27. ožujka 2023., a naše prvo odredište je bila Budimpešta.

U toj nas je ljepotici Dunava dočekala kiša, ali to nas nije spriječilo u razgledavanju grada  i njegovih ljepota te odlaska na najveću natkrivenu tržnicu u Europi. Najljepši je zapadni dio Budimpešte, a to je stari grad Budim, nekadašnji glavni grad Ugarske. Nevrijeme nije poslužilo kao najbolji domaćin tijekom našega jednodnevnog boravka u Budimpešti, ali to je jedan od razloga zašto bismo se voljeli vratiti u glavni grad Mađarske i ponovno uživati u njegovim ljepotama. Čuli smo kako je noću prekrasna. Nakon obilaska znamenitosti i odmora, putovanje se nastavilo prema Beču. Naš hotel se nalazio u blizini Beča, i prije nego smo započeli druženje, čekala nas je topla večera.

Drugi je dan započeo odlaskom u centar Beč gdje smo, uz našeg vodiča, imali priliku razgledati grad. Naravno, puhao je vjetar, ali što će vjetar maturantima, pa šetnja i razgledavanje kroz dio grada posvećen umjetniku Gustavu Klimtu i njegovim djelima nije bila spriječena. Također smo posjetili dvorac Schönbrunn i uz njega vidjeli mnoštvo zgrada koje se prostiru cijelim gradom čija je arhitektura prekrasna. Priznajemo, dojam su ostavile i priče o kraljici Mariji Tereziji i carici Sisi. Večer smo proveli u druženju s prijateljima, profesorima te spremanju za sutrašnje putovanje u ¨mali veliki¨ grad Bratislavu. Inače, Beč i Bratislava su dva najbliža glavna grada u Europi. Treći dan smo putovali prema Slovačkoj, ali prije nego smo stupili na njezino tlo svratili smo u poznatu austrijsku tvornicu čokolade “Hauswirth”. Tamo smo imali priliku vidjeti cijeli proces proizvodnje čokolade i svih čokoladnih proizvoda koje ta tvornica nudi te kušati i kupiti njihove slastice. Bliži se Uskrs pa su naše korpe bile prepune čokoladnih zeka. Nakon toga kratkog, ali slatkog iskustva došli smo u Bratislavu. Toga je dana vrijeme bilo na našoj strani pa smo nesmetano mogli upoznavati znamenitosti Bratislave. Jedna od njih svakako je katedrala Svetoga Martina u kojoj su se vršile krunidbe kraljeva, a put kojim su prolazili označen je zlatnim krunama.

Naš posljednji dan putovanja dočekali smo pomalo umorni, ali i sretni jer nas je zvalo naše Žepče. U povratku smo odmarali i sređivali dojmove. Kući smo stigli u poslijepodnevnim satima. Na kraju, naš trio Budimpešta, Beč i Bratislava su gradovi koje svakako želimo nekom novom prilikom ponovno posjetiti. Bilo bi odlično kada bi nam tom prilikom društvo pravilo sunce, a ne kiša.

Vanja Perković | Klara Radić | IV. a Gimnazija

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis