05 velj

U utorak, 31. siječnja 2023. godine,  proslavili smo 23. rođendan našega Centra i blagdan  svetoga Ivana Bosca. Sam program proslave odvijao se pod geslom pape Ivana Pavla II.  „Ljubav mi je sve objasnila, ljubav sve riješila.“
Ovogodišnju pripravu za proslavu dana škole započeli smo dva tjedna ranije, nizom događaja i aktivnosti.

U tom razdoblju uspješno je organiziran malonogometni turnir prosvjetnih djelatnika s područja općine Žepče. Upriličena je likovna izložba radova naših učenika kojom smo  predstavili njihovu kreativnost, nadarenost i talente te željeli potaknuti i druge učenike u razvijanju sličnih darova. Izložbu je ocijenio stručni žiri profesora s Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega.

Kao dio svečanog programa obilježavanja dana Centra 26. siječnja organiziran je i odgojni susret za roditelje i odgojitelje “Kako prevladati krizu očinstva”,a o ovoj aktualnoj temi govorili su iskusni predavači Marin Periš i fra Serđo Ćavar. Molitvom trodnevnice imali smo priliku i duhovno se pripraviti za  blagdan našega zaštitnika svetoga Ivana Bosca, a interna proslava Dana Centra za naše učenike organizirana je u petak, 3.veljače, što je ujedno bila i posljednja aktivnost ovogodišnje proslave.

Središnji program proslave bio je u utorak, 31. siječnja, koji je započeo misnim slavljem u župnoj crkvi svetog Ante Padovanskog u Žepču. Misno slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski mons. Tomo Vukšić uz koncelebraciju brojnih svećenika.

Na početku se nazočnima obratio ravnatelj salezijanske zajednice u Žepču don Mirko Barbarić koji je sve podsjetio na don Bosca, koji se u potpunosti darovao mladima, živio  za mlade i posvetio im život.

Školski zbor pod vodstvom prof. Filipa Klarića svojim je pjesama i ove godine uzveličao euharistijsko slavlje.

Biskup Vukšić u prigodnoj je propovijedi istaknuo važnost  pouzdanja, posvećenosti, potpunog povjerenja u Gospodina, istine i čistoće ljudskog srca, koje mora biti poput djetinjeg srca, kako bismo već na zemlji zadobili Kraljevstvo nebesko.

Po završetku svete mise uslijedila je svečana akademija i program u prostorijama Centra, koji je ove godine u suradnji s učenicima pripremila prof. Žaklina Vrbić. Kroz program su nas vodili učenici Agata Perković i Martin Tadić, a tradicionalno je započeo izvedbom himne Centra Stasaj generacijo u izvedbi školskog zbora i u suradnji sa zborom Glazbene škole “Katarina Kosača Kotromanić“ uz instrumentalnu pratnju ansambla učenika i nastavnika obje škole. Nakon himne Centra  nazočnima se obratio ravnatelj Centra don Ivan Širić, koji je pozvao sve da budemo uz mlade koji su danas, baš kao i u don Boscovo vrijeme, izloženi mnogim rizicima i vapiju za pomoći.
 Glazbenu točku Pjesma nad pjesmama u nastavku programa izvela je učenica Marija Žilić.

Dan škole uvijek je prigoda da se nagrade učenička izvrsnost, ali i dugogodišnji rad djelatnika u ovoj ustanovi. Nagrade za umjetnički izričaj na ovogodišnjoj likovnoj izložbi dodijeljene su Valentini Buljeti, učenici 3. razreda gimnazije kojoj su pripale dvije nagrade za prvo i treće mjesto, a Jakov Topić, učenik  3. razreda tehničara za mehatroniku osvojio je drugu nagradu. Nagrade im je uručio nadbiskup mons. Tomo Vukšić.

Tijekom akademije uručene su i nagrade djelatnicima koji se već dvadeset godina nesebično daruju mladima sudjelujući u njihovom obrazovanju i odgoju. To su ove godine profesori Snježana Vrbić, Marta Marjanović i Josip Klarić.

Igrokazom Trnoružac dramska skupina Harmonia i prijatelji, pod vodstvom prof. Magdalene Barešić,  nasmijala je sve prisutne goste, a za svoju izvedbu nagrađeni su velikim pljeskom.

Zbor naših učenika i učenika Glazbene škole izvedbom skladbe Uhvati ritam zaključio je službeni dio programa, a slavlje se nastavilo uz druženje i domjenak u ništa manje veseloj atmosferi.

Darija Klarić

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Dan Centra | 2023.

Fotografija: Antea Kukolj, Josipa Jurčević, Kristina Trogrlić, Marta Marijanović

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis