24 kol

Nakon dvogodišnje stanke 17. i 18. kolovoza 2022. godine na Kupresu je održan tradicionalni seminar Sustava katoličkih škola za Europu. Tema ovogodišnjeg susreta bila je „Pozitivna disciplina i ljubav u odgoju”. Predavanja je održala Mirjana Mavrak, profesorica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Profesorica Mavrak u svom je prvom izlaganju govorila o pozitivnoj disciplini, o principima pozitivne discipline u odgoju i obrazovanju te o kriznim intervencijama u odgoju i obrazovanju.  Završavajući svoje prvo izlaganje, profesorica je naglasila kako svaki učitelj u svom poučavanju mora postaviti dugoročne ciljeve.

Nakon predavanja i kratke stanke uslijedila je sveta misa u kupreškoj crkvi Svete Obitelji koju je predvodio mons. Tomo Vukšić, nadbiskup Vrhbosanski. Na temelju evanđelja dana nadbiskup Vukšić u svojoj je propovijedi govorio  kako Bog svojom  logikom pristupa čovjeku i nadilazi naša shvaćanja, a kada se malo dublje uđe u tu logiku, shvati se veličanstveno Božje razumijevanje čovjeka, kako u njegovim vrlinama tako i u svim njegovim nedostatcima. Ovu izvrsnost Božje logike poželjno je primjenjivati u svim našim odnosima, a osobito u poučavanju i odgoju djece. Po završetku svete mise uslijedila je večera i zajedničko druženje uz pjesmu koje je animirao naš Centar.

Drugi dan seminara započeo je sastancima stručnih aktiva na kojima se razgovaralo o pozitivnim i negativnim iskustvima u radu s učenicima, o nastavnim planovima i programima te o drugim aktualnim temama. Rad je nastavljen drugim predavanjem prof. Mavrak „Vrijeme i prostor za ljubav u radu s ljudima: potraga ili kreiranje“.  Profesorica Mavrak u ovom je predavanju govorila o odgojno-obrazovnom radu kao dugoročnom procesu, o odnosima među sudionicima i pitanju ljubavi. U piramidalnoj shemi naslova O ljubavi kao potrebi, emociji i sposobnosti prof. Mavrak je naglasila da ljudska potreba koja uvijek ostaje kroz vrijeme jednako prisutna jestljubav.

Seminar je završio svetom misom, koju je uz koncelebraciju nazočnih svećenika predvodio mons. Božinović. Mons. Božinović zahvalio je svima na dolasku, aktivnom sudjelovanju i angažiranju oko organizacije seminara.

Iako je ove godine seminar bio nešto kraći, mogla se osjetiti radost zbog ponovnog susreta. Slobodno vrijeme provedeno u druženju i zabavi te jačanje prijateljskih i profesionalnih veza kroz sastanke stručnih aktiva pomoglo je da odemo  kućama bogatiji za još jedno novo, lijepo iskustvo.

Darija Klarić

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Seminar Sustava katoličkih škola za Europu | 2022.

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis