01 svi

U srijedu, 27. travnja 2022., u našem Centru predstavljena je knjiga „Bosna i Hercegovina naša domovina“ autora mons. prof. dr. Franje Topića. Organizator predstavljanja knjige bio je HKD „Napredak“ podružnica Žepče, a program je vodila prof. Magdalena Barešić. Glazbeni dio programa uveličali su  učenici Glazbene škole „Katarina Kosača Kotromanić“, a o knjizi su govorili prof. hrvatskog jezika i književnosti Snježana Klarić, don Jozo Batinić i sam autor.

Profesorica Klarić dala je prikaz knjige s književnog aspekta, i istaknula kako se ona sastoji se od niza kolumni vezanih za političke, vjerske i društveno-kulturne događaje u Bosni i Hercegovini. Riječ je o kolumnama objavljenim u Dnevnom listu, Katoličkom tjedniku kao i o izabranim kolumnama, intervjuima i prigodnim govorima. Stil pisanja u knjizi je jednostavan, izravan, ponekad s dozom ironije.  U pisanju je autoru papa Ivan Pavao II. neiscrpan izvor tema o zagovaranju mira u Bosni i Hercegovini, a misao vodilja koja se kroz knjigu proteže je da ne postoji sveti rat, nego samo sveti mir kojemu svi trebamo težiti.

Don Jozo Batinić se sa sjetom prisjetio početka devedesetih godina i obnavljanja HKD-a „Napredak“ u Žepču kao i svoga prijateljstva s prof. Topićem. Mnogi su ga davnih 80-ih godina zbog bolesti otpisali, ali se on nikada nije predao i dao „otpisati“ i ušutkati. Uvijek se borio odbacujući svaki pesimizam i s nadom iščekivao bolje dane u BiH.

I na kraju, sam autor u svome je obraćanju istaknuo da mu je želja bila na jednom mjestu sabrati razmišljanja o brojnim važnim temama na lokalnoj i svjetskoj razini koja potiču i sve nas na promišljanje. Naveo je kako je u svojim kolumnama želio pozornost staviti na potrebe prihvaćanja BiH svojom domovinom, kako bosanskohercegovačkih Hrvata tako i svih drugih građana naše zemlje. Istaknuo je da je njegova politika oduvijek bila da ljudi na ovim prostorima što bolje žive jedni s drugima.

Ova knjiga bavi se brojnim aktualnim temama iz prošlosti koje se i nakon niza godina nisu razjasnile, gradi porušene mostove među narodima koji žive u BiH  te pokušava izgraditi dublju moralnu svijest svih građana BiH.

Darija Klarić

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Predstavljanje knjige „Bosna i Hercegovina naša domovina“