21 lis

Mjesec listopad tradicionalno je rezerviran za Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, koje smo ove godine obilježavali kroz tri dana, od 18. do 20. listopada 2021. godine. Dane kruha osmislili su i organizirali Aktiv vjeroučitelja i Aktiv poljoprivredne struke. Povodom 150. godišnjice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Crkve u središtu proslave bio je lik svetoga Josipa koji je i sam bio čuvar svete obitelji – kruha  života. Papa Franjo ovu je godinu proglasio godinom sv. Josipa te smo i mi na ovaj način htjeli dati svoj mali doprinos spominjući se ovoga velikoga sveca,  „hranitelja svete obitelji“. Na satima vjeronauka  učenici su izabrali jednu vrlinu sv. Josipa i posebno je produbili kroz sate vjeronauka. To je bila prilika za zahvaliti Bogu na svemu što nam je dao i osvijetljenim vrlinama svetog Josipa umnažati dobro u sebi i oko sebe.

Kroz sva tri dana učenici su po razredima donosili kruh i razna peciva za izložbu postavljenu u predvorju škole te ih prodavali na velikom odmoru, a na taj način prikupljeni novac skupljali za misije. Ocjenjivački žiri, sastavljen od tri člana, svaki dan imao je zadatak ocijeniti najbolji kruh po izgledu i okusu, a zadnji dan su od svih „najboljih kruhova“ izabrali pobjednički kruh. Nagradu za najbolji kruh osvojila je učenica III. b odjela OG Antea Kukolj, a nagradu za najveće zalaganje po odjelima dobio je 1. d odjel TOŠ-a.
Zadnjega dana, 20. listopada, na velikom odmoru razrednici su sa svojim razredima Dane kruha proslavili u obiteljskom ozračju zajedničkim objedom i druženjem unutar svojih učionica.

 Vrhunac proslave Dana kruha i ujedno završetak svakako je slavlje svete mise koju je predvodio ravnatelj Centra don Ivan Širić. On je na početku istaknuo da je kapelica najbolja učionica života u kojoj nas uvijek čeka i poučava najbolji učitelj, naš gospodin Isus Krist. U svojoj propovijedi citirajući riječi pokojnog pape Ivana Pavla Drugog pred sve nas stavio je dva izazova u kojima se trebamo vježbati i slijediti ih. To su zahvalnost Bogu za sve što imamo, i dobro i loše, a drugi izazov je imati povjerenje u Boga i vjerovati da sve što nam se događa ima dublji razlog i svoje značenje. Uslijedio je prinos darova kruha i vina koje su na oltar prinijeli naši učenici u narodnoj nošnji, a po završetku misnog slavlja bilo je i svečano proglašenje pobjednika za najbolji kruh i najveće zalaganje po odjelu te dodjela nagrada.

Darija Klarić

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Fotografija: Marta Marijanović i Maja Spajić

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis