20 ruj

U petak, 17. rujna 2021., učenici prvih razreda naše škole proveli su školski dan na malo drukčiji način od svojih starijih kolega. Iskustvo prethodnih generacija pokazalo je da je ovaj cjelodnevni program za prve razrede jako korisno iskustvo za njih jer se  pobliže upoznaju s prostorom same škole, don Boscovim odgojnim sustavom te s ciljevima rada ove školske ustanove. Program je osmislila i vodila pedagoška služba škole uz pomoć suradnika.

Na samome početku uslijedila je pozdravna riječ i opuštanje uz animatorsko „razgibavanje“. Nakon toga učenici su u manjim skupinama krenuli u obilazak škole posjetivši urede uprave gdje su upoznali vodstvo škole. Nešto više o samome don Boscu, njegovom preventivnom sustavu kao stupu na kojemu se zasniva odgojni rad ove ustanove i salezijancima saznali su od salezijanaca Domagoja Bešlića. Da im to sve još bolje ostane u sjećanju, pomoglo je i  gledanje dijelova iz filma o don Boscu.

Radionicom naziva „Skok u srednju“ nastojalo im se osvijestiti strahove i nesigurnosti pred kojima se nađe svaki učenik na početku srednjoškolskog obrazovanja, ali i dati do znanja da su to normalni osjećaji i sastavni dio svakoga odrastanja. Nakon radionice slijedio je trenutak zajedničke analize gdje su mogli iznijeti svoje zaključke i pomoći jedni dugima u prevladavanju tih osjećaja. Iza toga jsu imali kratki odmor. Zatim im je pedagoginja Tanja Tomas predstavila rad školskih sekcija i izvannastavnih aktivnosti te ih upoznala sa šarolikošću izbora raznih aktivnosti u kojima se svatko od njih može pronaći prema vlastitim sklonostima i zanimanjima. Ukratko su upoznati i s kućnim redom, pravilima ponašanja u školi kao i kodeksom odijevanja.

Kako i priliči mladima i salezijanskome duhu, toga dana nije nedostajalo ni radosti i igre. U sportskoj dvorani mogli su sudjelovati u brojim igrama koje su za njih pripremili salezijanski animatori. Tako su doživjeli pravo ozračje salezijanske kuće i škole koja nije samo mjesto učenja nego i radosti, veselja i igre .

Uslijedila je sveta misa, potom zajednički ručak nakon kojega su opet imali priliku vrijeme provesti  u igri i zabavi do povratka kućama.

Svoje dojmove i osvrte na taj dan i susret mogli su ostaviti u pisanome obliku u za to predviđenu kutiju, a mi se nadamo kako su svi komentari i dojmovi bili pozitivnoga predznaka.

Darija Klarić

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Cjelodnevni program za učenike prvih razreda – 2021. / 2022.

Fotografija: Darija Klarić, Maja Spajić i Pero Drmač.

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis