26 ruj

Dana 19. rujna 2018. godine u Vukovaru je održan 6. Susret mladih kemičara pod motom „Na mladima kemija ostaje“. Susret je dio Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa 17. Ružičkini dani „Danas znanost – sutra industrija“.

Naš su Centar svojim istraživačkim radovima uspješno predstavljali učenici  Opće gimanzije i Tehničko-obrtničke škole.

Učenice Opće gimnazije Lucija Vrbić (IV. b), Ana Miškić (III. a) i Marija Jukić (III. a)  pod mentorstvom prof. Slavice Jukić predstavile su se radom „Peroksidni broj lipida u prirodnim balzamima“. Cilj ovog rada bio je utvrditi zdravstvenu ispravnost korištenja prirodnih balzama ispitivanjem peroksidnog broja koji govori sadrži li mast i ulje prevelike količine produkata oksidacije masnih kiselina koji mogu biti štetni po zdravlje. Balzami su izrađeni u školskom laboratoriju od kvalitetnih prirodnih sirovina u kontroliranim uvjetima bez konzervansa. Za izradu su korišteni pčelinji vosak, shea i kakao-maslac, kokosovo i ricinusovo ulje, macerati gospine trave i smilja u djevičanskom maslinovom ulju te u malim količinama eterična ulja i vitamin E.  Analizu balzama učenice su provele na Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici. Rezultati analize pokazali su kako su vrijednosti peroksidnog broja lipida u ispitivanim balzamima u skladu s Pravilnikom. Ovim radom željeli smo se pridružiti svima koji zagovaraju zdrav životni stil i povratak prirodi.

Radom „Dobivanje aluminijeva alauna iz limenke“ predstavili su se gimnazijalci Boris Mikulić (III. b) i Stjepan Jozinović (III. b), također pod mentorstvom prof. Slavice Jukić. Cilj ovoga rada bio je probuditi svijest o važnosti recikliranja te pokazati kako se jednostavnim postupkom može iz aluminijske limenke dobiti vrijedan spoj poput alauna. Unatoč tomu što je recikliranje ključno za očuvanje energije i zaštitu okoliša, u BiH se svega 10 % otpada reciklira. Aluminijev alaun tehnički je najvažniji spoj iz skupine alauna. Ima široku primjenu te se ubraja se u kemikalije bogate ljekovite i kozmetičke vrijednosti. Učenici su dobili kristale alauna od komadića limenke u školskom laboratoriju uz visok postotak iskorištenja reakcije i upotrebom lako dostupnih kemikalija – sulfatne kiseline i kalijeve lužine.

Barbara Budim i Barbara Lukić, učenice Tehničko-obrtničke škole (III. a) pod mentorstvom Maje Stojanović na Susretu su predstavile rad „Sadržaj SO2 u bijelim vinima s područja općine Žepče“. Cilj ovog rada  bio je prikazati kvalitetu vina proizvedenih na području Žepča kroz određivanje jednog od osnovnih parametara kvalitete – sumporova dioksida.  Analizirani uzorci vina proizvedeni su u Vinariji Povratak od vinove loze koja je uzgojena na području općine Žepče. Proces sumporiranja vinaod izuzetne je važnosti jer prevelike količine sumpora mogu značajno narušiti kvalitetu i okus vina te negativno djelovati na zdravlje potrošača. Dobiveni rezultati potvrdili su sadržaj sumporovog dioksida u dopuštenim granicama te da su izvršeni pravilni postupci sumporenja tijekom proizvodnje bijelog vina.

Sljedeći Susret mladih kemičara održat će se 2020. godine. Uvjereni smo da među našim učenicima ima puno onih koji žele razvijati znanstveni pristup proučavanja i da će ih ovakvi projekti  koji promoviraju izvrsnost, originalnost, interdisciplinarnost i  inovativnost motivirati da i u ovoj maloj  žepačkoj sredini postignu dobre rezultate.

Slavica Jukić i Maja Stojanović

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis