17 lis.

Kako bismo se prisjetili važnosti i simbolike koju kruh ima u našoj kulturi, i ove godine u školi je pripremljen prikladan program koji su osmislili učenici IV. a razreda Tehničko-obtničke škole (fitofarmaceuti) s profesorima Hrvojem Marinčićem, Katarinom Bulajić, Anitom Pranjić, Jelenom Antukić i s. Mirjam Ramljak. Program je održan 13. listopada tijekom trećeg školskog sata i odmora, a voditelji su bili učenici Opće gimnazije Ivona Ponjavić i Marko Katić. Svi razredi uključili su se u program donošenjem raznih namirnica i kruhova od kojih je izabran najljepši. Titulu najljepšeg kruha odnio je onaj II. a Opće gimnazije koji je u ime razreda napravila učenica Lucija Marinčić. Njezin kruh bio je prinesen kao dar kasnije na misi. Nakon proglašavanja najljepšeg kruha i blagoslova hrane koja je bila postavljena na stolovima učenici i djelatnici škole obilazili su stolove i kušali slane i slatke namirnice. Tradicionalna jela bila su poslužena na zasebnom stolu te se uz svako jelo mogao pročitati i recept. Osim hrane, fitofarmaceuti  izložili su i osušeno ljekovito bilje kao proizvod svoje praktične nastave, a jedan stol ukrasili su jesenskim plodovima. Pripremljena je i prezentacija u kojoj je prikazano što je sve potrebno kako bi kruh stigao do stola (oruđe kojim se obrađivala zemlja, sadnja pšenice, pravljenje kruha). Izvorno kolo dvaput su odsvirali Antonio Slišković na violini i Kristijan Lukić na šargiji, a igrali su i učenici i profesori. Između kola don Danijel Vidović prozvao je nekoliko učenika i profesora za natjecanje u jednoj plesnoj igri i u komanju kukuruza, što je posebno zabavilo sve prisutne. Ovi Dani kruha imali su i humanitarni karakter jer se prikupljao novac za siromašne u Boliviji gdje fra Ivica Vrbić djeluje kao misionar. Šesti školski sat misu je predvodio don Milan Ivančević i time je označen završetak programa obilježavanja Dana kruha. Misno slavlje pjesmom je uveličao i školski zbor te prinošenje darova učenika koji su bili odjeveni u narodnu nošnju. U propovijedi je naglašeno iskazivanje zahvalnosti za sve što uživamo, a posebno za kruh u kojemu nam se u euharistiji daruje sam Krist. Iako na takvom daru trebamo svakodnevno zahvaljivati, njegov značaj posebno ističemo obilježavanjem Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Marija Kosić

 Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE