04 svi

Svjetski dan knjige obilježava se 23. travnja. Taj simbolični nadnevak vezan je za velika svjetska književna imena. Naime, toga nadnevka, 1616. godine, preminuli su William Shakespeare i Miguel de Cervantes.

Odlukom Sabora Republike Hrvatske iz 1996. godine toga se dana obilježava i Dan hrvatske knjige u spomen na Marka Marulića, oca hrvatske književnosti, koji je 22. travnja 1501. godine dovršio i potpisao svoju Juditu. Na isti dan, 1900. godine, utemeljeno je i Društvo hrvatskih književnika.

I mi smo u našemu Centru obilježili taj Dan. Našim knjižničarkama u obilježavanju Dana hrvatske knjige priključili smo se i mi, učenici trećih razreda Opće gimnazije, Jezično izborno područje i Tehničko-obrtničke škole, fitofarmaceuti. U predvorju škole, za vrijeme velikoga odmora, na simboličan način upriličili smo čitanje nama najdražih djela, uz čaj i kekse. Htjeli smo ovom gestom odati važnost knjizi koja je temelj svakoga našeg znanja. Toga su dana ljudi u mnogim gradovima svijeta skrenuli pozornost na važnost čitanja, pa smo i mi htjeli biti dio te čitateljske obitelji. Čitanje je sanjanje otvorenih očiju u kojemu su nam svi svjetovi dostupni i dohvatljivi i mogući.

                                                                                                 Čitateljice

 

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis