21 tra

Suradnja s Klasičnom gimnazijom Ivana Pavla II. iz Zadra

Prijateljska suradnja našega Centra s Klasičnom gimnazijom Ivana Pavla II. iz Zadra uspješno je ostvarena i ove godine u razdoblju od 14. do 17. travnja. Već osmu godinu zaredom održavaju se uzvratni prijateljski posjeti obogaćeni edukativnim, kulturološkim i duhovnim sadržajima. Odabrano je dvanaest učenika koji su putovali u Zadar pod vodstvom s. Mirjam Ramljak i prof. Tanje Marić.

Prvi dan susreta započeo je programom dobrodošlice u Nadbiskupskome sjemeništu „Zmajević“. Sjemeništarac Matej predstavio je povijest Sjemeništa te put kako postati svećenik. Uslijedilo je molitveno bdijenje „Milosrdni otac“ u katedrali sv. Stošije koje je predvodio nadbiskup mons. Želimir Puljić.

Drugi dan susreta otvoren je primanjem kod Nadbiskupa. Ravnatelj Klasične gimnazije Ivana Pavla II., don Anto Sorić i profesorica hrvatskoga jezika, Elvira Katić poveli su učenike u obilazak katedrale sv. Stošije i obilazak Škole. Uslijedio je posjet Arheološkomu muzeju u Zadru. Viša knjižničarka, Marina Marinić, dala nam je iscrpne informacije o škrinji sv. Šimuna. Profesorica Elvira Katić tom je prilikom javnosti predstavila edukativnu inovaciju pod geslom „Scientia est potentia“, tj. didaktičke igračke u obliku znamenitosti grada Zadra. Svaka igračka otvara se znanjem, odnosno točnim odgovorima na postavljena pitanja. Svi su učenici sudjelovali u radionici koja se sastojala od korištenja didaktičkih igračaka te izradbe glinenih motiva škrinje sv. Šimuna. Posljednje aktivnosti uključivale su obilazak katedrale sv. Šimuna, posjet benediktinskomu samostanu te bogatu glazbeno-scensku večer u Nadbiskupskome sjemeništu „Zmajević“.

Obilazak grada Nina obilježio je treći dan susreta. Učenici su upoznati s procesom proizvodnje soli u Solani Nin koja datira još iz rimskih vremena. Također, učenici su mogli upoznati neobični biljni i životinjski svijet zastupljen u Solani te njezine zanimljive proizvode poput slane čokolade i paprenjaka. Muzej ninskih starina posebno je značajan po izložbi brodova Condura Croatica i Serilia Liburnica, najstarijim rimskim brodovima na hrvatskome području. Posjet Ninu završen je obilaskom crkve sv. Križa te bogate crkvene riznice.

Posljednji dan susreta učenici su proveli u Petrčanima. Don Anto Sorić slavio je svetu misu u župnoj crkvi. Jedna od najstarijih župljanki poželjela je Žepčacima sretan put i uputila životnu poruku: „Širite vjeru, ljubav i dobrotu!“

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis