04 pro

U četvrtak, 19. studenoga 2015. godine, mi učenici četvrtih razreda Tehničko-obrtničke škole KŠC „Don Bosco“ Žepče zaputili smo se na dvodnevno studijsko putovanje. Nakon nekoliko sati putovanja, koje je prošlo uz smijeh i druženje, stigli smo do svoga prvoga odredišta, grada Splita. Umorni od puta, napravili smo kratku stanku za ručak te nakon toga krenuli u obilazak grada. Nakon hoda kroz uske uličice i obilaska grada, otišli smo u kino opustiti se uz film, a poslije u kuglanu.

Drugi dan nas je salezijanski asistent, Ivan Veriga, dočekao na rivi i skupa s nama posjetio Dioklecijanovu palaču koju je podigao car Dioklecijan oko 300. godine. Unutar te antičke palače nalazi se najmanja crkva na svijetu i najstarija katedrala na svijetu. Splitska katedrala poznata je po drvenim vratima koja je izradio domaći majstor, Andrija Buvina1214. godine, izrezbarivši u orahovini 28 prizora Isusovoga života. Ondje smo se pomolili, a zatim uputili na Marjan gdje smo mogli vidjeti i njegove prirodne ljepote.

Na povratku kući, posjetili smo Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske. Tamo nas je dočekao fra Antonio Mravak, župni vikar, te nam ispričao priču o tome gradu, povijesti i Svetištu. Sinj je malena, romantična varoš zagorske Dalmacije. Prostire se lijepim prirodnim krajem, obučenim u zelenilo, na dnu plodnoga Sinjskoga polja. Sinj ima i povijesnu svoju slavu, usko povezanu s Gospom Sinjskom i njezinim Svetištem. Današnji Sinj je i nastao oko toga najpoznatijega marijanskoga svetišta na području sunčane Dalmacije.

Svojim domovima smo se vratili sretni, s mnoštvom različitih doživljaja.

Ana-Marija Tomić, IV. a

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis