23 stu.

TINKTURA OD KOPRIVE

Berba i priprema: Prije berbe koprive potrebno je obratiti pozornost na mjesto gdje ćemo brati koprivu jer ona često raste na mjestima koja nisu baš čista i samim time nisu ni preporučljiva za berbu. Najbolje ju je ubrati na nekoj livadi, u šumi ili na mjestu za koje smatramo da je netaknuta priroda.

Nakon branja koprivu treba dobro oprati i ostaviti nekoliko sati u vodi kako bi se uklonile sve moguće nečistoće. Tinkturu od koprive najbolje je praviti u proljeće ili u jesen kada biljka sadrži najviše ljekovitih tvari korisnih za organizam. Za pripremu tinkture koristimo najčešće list i stabljiku, ali i korijen.

Za jednu tinkturu potrebno je: 2 pune šalice sitno isjeckane svježe koprive i jedna litra domaće rakije (loze ili komovice). Navedenu količinu staviti u čistu staklenu bocu ili staklenku, preliti domaćom rakijom i ostaviti stajati dva tjedna uz svakodnevno mućkanje. Nakon 15 dana procijediti i čuvati na sobnoj temperaturi u tamnim bočicama.

Uporaba: 3 puta na dan, najčešće prije obroka, 10 do 15 kapi u čaši vode.

Tinktura od koprive djelotvorna je za liječenje:

  • anemije i manjka željeza u organizmu
  • slaboga imuniteta
  • urinarnih infekcija
  • viroza i prehlada
  • alergijskih reakcija, a
  • djeluje kao prirodni diuretik.

Cijena: 50 ml – 11,50 €

 

Tinkture radili: IV. a (agroturisti)

Katarina Balukčić IV-a, TOŠ